Τον μηχανισμό εκείνο που θα μπορέσει να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των προβλέψεων του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τα έτη μετά τη λήξη του προγράμματος επιχειρούν να διαμορφώσουν κυβέρνηση και δανειστές, με το Ταμείο σε συνδυασμό με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προβάλλουν νέες αντιδράσεις της τελευταίας στιγμής.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά έντονες, δεδομένου ότι οι γνωστοί “καλοθελητές” του ελληνικού προγράμματος προέβαλαν νέες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τη σημαντικότατη πρόοδο που είχε επιτευχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και κατά τη συνεδρίαση του προηγούμενου Brussels Group.
«Η διαφωνία αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου» λένε κυβερνητικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε χαρακτηριστικά πως “είμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία”, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να αποκλείσει νέες παγίδες της ύστατης στιγμής.
Και τούτο, διότι έχει καταστεί εμφανές με όλους τους τρόπους πως παρά τις υποχωρήσεις και τις προσπάθειες που έχουν σημειωθεί από την πλευρά της Αθήνας, συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν απλά με νέα προσκόμματα κάθε φορά να παρατείνουν τις τελικές αποφάσεις, ο καθένας για το δικό του πολιτικό σχεδιασμό.
Το ΔΝΤ αφενός για να καθυστερήσει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει για μετά την εαρινή Σύνοδό του και το Βερολίνο για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του ακροατήριο καθώς τελεί σε προεκλογική περίοδο και δέχεται σφοδρές πιέσεις από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.
Για αυτόν τον λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα με τη σκληρή σύγκρουση στο Brussels Group, από το περασμένο Σάββατο έχει προβεί σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, προκειμένου να “τελειώσει αυτό το παιχνίδι”, όπως είπε σήμερα χαρακτηριστικά σε βάρος ενός ολόκληρου λαού που έχει κάνει τόσες θυσίες.
Παράλληλα, στο τεχνικό επίπεδο επετεύχθη να παραμείνει το 1% +1% για το 2019 και 2020 αντίστοιχα, όσον αφορά στα μέτρα για συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο, υπό την αίρεση πως εάν κριθεί το 2018 ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος (3,5%) για το 2019, τότε όλα τα μετρά θα ληφθεί το σύνολο των μέτρων το 2019.
Κάτι τέτοιο ωστόσο κρίνεται επί της ουσίας απίθανο, καθώς το πλεόνασμα του 2016 κλείνει πολύ πάνω από 3,5% – με αρχικό στόχο το 05% – γεγονός που διασφαλίζει την επίτευξη του 3,5% για το στόχο του 2018.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι αναμένουν από το Eurogroup της Παρασκευής κάτι παραπάνω από την επιστροφή των θεσμών, ενώ αναφέρουν ότι εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, τότε το SLΑ είναι «θέμα 15 λεπτών».