“Φρένο” στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκροτήσει σε ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο της αντιπολίτευσης τη δική του σπουδή για εκλογές – σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν – έβαλε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δυο πολιτικοί στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, στη συνάντηση αυτή που εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκε το διαρκές επιχείρημα πως το κόστος της διαπραγμάτευσης μεγαλώνει τον τελικό “λογαριασμό”, από το οποίο απουσιάζει κάθε έννοια της κριτικής προς τις παράλογες απαιτήσεις των ΔΝΤ και Σόιμπλε, Καθώς επίσης και «η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών, που είναι συνέπεια του κλίματος αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία της χώρας με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Κοινή εκτίμηση των δύο πολιτικών αρχηγών είναι η ανάγκη υλοποίησης ενός «εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων» στην Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία, «που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις και θα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς» και το οποίο «θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
Σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Σταύρο Θεοδωράκη τα δύο κόμματα να βρίσκονται σε συνεννόηση για τις αντιπολιτευτικές τους δράσεις, κάτι που εν γένει έγινε αποδεκτό από τον επικεφαλής του Ποταμιού και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δήλωσε διατεθειμένος να στηρίξει την πρωτοβουλία του κ. Θεοδωράκη για άμεση απόδοση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.
Ωστόσο η “ψυχρολουσία” για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ήρθε από την εκτίμηση του επικεφαλής του Ποταμιού ότι αυτό που προέχει είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και όχι η αλλαγή κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές του Ποταμιού αναρωτιούνται τι νόημα θα έχουν οι εκλογές αν η κυβέρνηση κλείσει την αξιολόγηση, θεωρώντας ότι τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε εκλογές. Μάλιστα η εκτίμηση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι πως θα κλείσει η αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα.
Η στάση αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη έρχεται την ώρα που η Φώφη Γεννηματά, στο αντίστοιχο τετ α τετ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ανάγκη η αλλαγή κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν η λέξη “εκλογές”, που επεδίωκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.