Για την ανυποχώρητη στάση του στα εργασιακά προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, αποσπώντας τελικά την έμμεση στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών μέσω της Διακήρυξης της Ρώμης.
Ωστόσο, όπως δήλωσε, αυτή “μένει να αποδειχτεί στην πράξη”.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στις 7 Απριλίου, οι εκκρεμότητες θα παραμείνουν έως τη Σύνοδο της 22ας Μαϊου.
Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζονται εξ αποστάσεως με νέο ορόσημο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
Στο τριήμερο των εντατικών συζητήσεων που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, καταγράφηκε μεν πρόοδος, όχι όμως ικανή να οδηγήσει σε ένα επίσημο ανακοινωθέν των δύο πλευρών, για τα θέματα στα οποία υπήρξε προσέγγιση.
Σε κάθε περίπτωση δεν σημειώθηκε ρήξη στις διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε όμως και η πρόοδος εκείνη που θα επέτρεπε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα θα λυθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία για κλείσιμο όλων εκκρεμοτήτων σε τεχνικό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόοδος σημειώθηκε τουλάχιστον στο φορολογικό – όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μείωση του αφορολογήτου κοντά στις 5.900 ευρώ από 2019 – και το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο χρονοδιάγραμμα περικοπής των συντάξεων.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν εφάπαξ αλλά σταδιακά από το 2020, σενάριο το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τους πιστωτές.
Οι τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών αφορούσαν σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω το 2020, πώληση μονάδων της ΔΕΗ, μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ από το 2019 και αντίμετρα με αναπτυξιακό, κυρίως, χαρακτήρα.
Μεταξύ αυτών, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε συνδυασμό με ένα πακέτο μέτρων για την αύξηση της κοινωνικής προστασίας με παρεμβάσεις για την παιδική φτώχεια και τις οικογένειες στα όρια της φτώχειας.
Τα αντίμετρα, θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, από το 2019 παράλληλα με τα πρώτα νέα μέτρα λιτότητας (μείωση αφορολογήτου).
Αντίθετα υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφωνίες στα εργασιακά, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το ελληνικό αίτημα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.
Η Κομισιόν έχει πάρει ευθέως το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όμως αυτό απορρίπτεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο ίδιος ο Π. Τόμσεν άλλωστε, ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε αναφέρει (σε ομιλία του στην Οξφόρδη) ότι υπάρχουν συγκλίσεις ως προς τις παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Όμως, το Ταμείο δεν υποχωρεί από τη θέση του για μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον Π. Τόμσεν, όταν κλείσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, θα ξεκινήσει μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα.