Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάχη στις Βρυξέλλες με το ΔΝΤ, “ντρίμπλα” Τσίπρα για την αξιολόγηση

Μάχη στις Βρυξέλλες με το ΔΝΤ, “ντρίμπλα” Τσίπρα για την αξιολόγηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Σταθάκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο,

Σιγή ασυρμάτου τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο που συνεχίζει τις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις στο Brussels Group για το περιεχόμενο των συνομιλιών για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος το βράδυ της Τρίτης αρκούνταν να σημειώσει πως “το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες από μόνο του είναι θετικό, καθώς έχει καταστεί σαφές από όλες τις πλευρές ότι κοινή βούληση είναι η ισχυρή εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης”.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότερες πιέσεις εντοπίζονται στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, με την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει παραθέσει όλα εκείνα τα στοιχεία επί τάπητος που αντικρούουν τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.

Παράλληλα, στη Βελγική πρωτεύουσα έχει μεταβεί πλέον και ο Γιώργος Σταθάκης με τα ενεργειακά, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε ανώτατο επίπεδο, με το ΔΝΤ να δυσκολεύεται πλέον να κερδίσει χρόνο, όπως έκανε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να φτάσει μέχρι την 22α Απριλίου, όταν συνεδριάζει και το ΔΣ του για τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα, αφού στο εσωτερικό του εμφυλοχωρούν ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν να τονίζουν πως στόχος είναι μία συνολική συμφωνία αμέσως μετά το SLA, ξορκίζοντας περαιτέρω καθυστερήσεις, σενάριο το οποίο επιβεβαίωσε χθες και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως “βλέπει” συνολική πολιτική συμφωνία το Μάιο.

Η διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου και απομένουν, πλέον μόνο 48 ώρες προκειμένου να γίνει γνωστό αν από το Βέλγιο μπορεί να βγει «λευκός καπνός» πριν πάρει τη σκυτάλη ο Αλέξης Τσίπρας στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, για την οποία αναχωρεί το απόγευμα της Πέμπτης, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ομολόγους του.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρείται εξάλλου ότι η Αθήνα “έριξε” στο τραπέζι του προπαρασκευαστικού διαλόγου για τη Διακήρυξη της Ρώμης την ανάγκη να συμπεριληφθεί ειδική μνεία στην ανάγκη σεβασμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού και Εργασιακού κεκτημένου.

Αν και από το Μαξίμου επιχειρούν να αποσυνδέσουν την πρωτοβουλία αυτή από την αξιολόγηση, είναι δεδομένο πως αποτελεί μίας μορφής περαιτέρω πίεση προς την ευρωπαϊκή κοινότητα ενόψει μίας κρίσιμης Συνόδου για το παρελθόν αλλά κυρίως και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Δικαίωμα βέτο δεν υπάρχει, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως κανείς δεν θέλει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να “χαλάσει η γιορτή” της ΕΕ, γεγονός που έχει καταστεί σαφές σε ανώτατο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή διατύπωση για το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο, προκειμένου και η Αθήνα να μπορεί εν συνεχεία να το επικαλεστεί στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Την ίδια ώρα πάντως, στον απόηχο των αναφορών Σαπέν και Σόιμπλε για δέσμευση και της αντιπολίτευσης, στην κυβέρνηση σημειώνουν πως μονάχα οι δανειστές δεν έχουν λόγο επί του ελληνικού Συντάγματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο εμφατικά τις παλινωδίες στη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε «τόσα και άλλα τόσα» για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές, σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι την ανακοίνωση της ΝΔ.

Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές.

Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός, καταλήγουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα