Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα “αγκάθια” στο “τρίο” του Βερολίνου – Τι θα πούν Μέρκελ, Λαγκάρντ και Γιούνκερ

Τα “αγκάθια” στο “τρίο” του Βερολίνου – Τι θα πούν Μέρκελ, Λαγκάρντ και Γιούνκερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο,

Με το βλέμμα καρφωμένο στα σημερινά κρίσιμα τετ α τετ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη θετική έκβαση του προχθεσινού Eurogroup και την απόφαση για επιστροφή των θεσμών και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το μεγάλο διακύβευμα της ημέρας στο Βερολίνο δεν είναι άλλο από μία χρυσή τομή στην μεγάλη πολιτική διαφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου για το ελληνικό πρόγραμμα. Με το νερό να έχει μπει στο αυλάκι μετά το Eurogroup και την αρχική υποχώρηση του Ταμείου από την πάγια μέχρι πρότινος θέση του για δημοσιονομικό κενό 2% το 2019, πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τελικές αποφάσεις για το χρέος της Ελλάδας, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και πότε αυτά θα οριστικοποηθούν, αφού το Βερολίνο και το CDU θέλει να αποφύγει τελικές αποφάσεις πριν τις γερμανικές κάλπες λόγω εσωτερικού αντίκτυπου.

Οι πιέσεις προς τους Χριστιανοδημοκράτες εντείνονται δε, λόγω της υψηλής δημοφιλίας και του διογκούμενου ρεύματος υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών του

Παράλληλα πάντως, το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη θέση του, αναφορικά με το κατά πόσο θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και με ποιον τρόπο. Εάν δηλαδή θα συνεχίσει απλά ως τεχνικός σύμβουλος, σενάριο το οποίο εκλαμβάνεται ως χείρα βοηθείας προς το Βερολίνο που κρίνει τη συμμετοχή του εκ των ων ουκ άνευ, αν θα μετάσχει χρηματοδοτικά ή εάν θα αποχωρήσει οριστικά, δίνοντας τη θέση του στον ESM.

Εκτός της θέσης ωστόσο του ΔΝΤ, οι δύο συναντήσεις θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις συζητήσεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, καθώς και τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις επί του δημοσίου χρέους, θέματα από τα οποία θα κριθεί εν πολλοίς και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Την ευθύνη του Βερολίνου να μην ακολουθήσει παράλογες αξιώσεις του ΔΝΤ επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας το να προσέλθει στην πραγματικότητα και να υποχωρήσει από τις αξιώσεις για πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αλλά και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσαν χθες βράδυ το χρέος όλων η Ελλάδα να βγει από την κρίση όρθια, με τον πρώτο να εξαπολύει εκ νέου τα πυρά του στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα σχετικά μηνύματα της Αθήνας ενόψει των δύο κρίσιμων ραντεβού στο Βερολίνο διαβίβασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το απόγευμα της Τρίτης.

Σχετικά άρθρα