Ο αμερικανικής καταγωγής αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, ξεκαθάρισε την Τρίτη, στο πιο υψηλό επίπεδο, αυτό που γνωρίζουν οι πάντες στο Ταμείο: ότι αυτή τη φορά, το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει το Καταστατικό και τους κανόνες του για να εξυπηρετήσει τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας και την ελληνική κυβέρνηση, εκτός εάν αποδεχθούν τις απαιτήσεις του.
“Το ΔΝΤ”, τόνισε από το Βερολίνο ο κ. Λίπτον, “πρέπει να εφαρμόσει τις πολιτικές και τους κανόνες του για να διατηρήσει την αξιοπιστία του”.
Η φράση αυτή είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια του ΔΝΤ και πρόκειται για πολιτικές που εισήγαγε ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν. Τις πολιτικές αυτές έχουν ενστερνιστεί τόσο ο κ. Λίπτον, όσο και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι δηλώσεις του κ. Λίπτον προηγήθηκαν της συνάντησης της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και η πιθανότητα χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ θα επιμείνει στους ίδιους τόνους, όπως και ο κ. Λίπτον, αν και οι δύο αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Όμως, δεν πιστεύουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ότι η πρόοδος αυτή δικαιολογεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ανάμειξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Επίσης παραμένουν σταθεροί στη θέση τους για τη μη βιωσιμότητα του χρέους αν και κατά τη συγγραφή της σχετικής έκθεσης αναζήτησαν και άλλους τρόπους -εκτός της αναδιάρθρωσης- που θα το καθιστούσε βιώσιμο.
Οι τρόποι αυτοί δεν είχαν βρεθεί, τόνισε μία πηγή, που εξήγησε ότι η αναδιάρθρωση είναι η τελική πρόταση του ΔΝΤ. Ο κ. Λίπτον δήλωσε στο Βερολίνο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από την Ελλάδα και τόνισε πως το ΔΝΤ θα επιθυμούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου θα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. «Αν η συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα μας οδηγούσε μακριά από την εντολή μας, το ΔΝΤ θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ουσιαστικά», υπογράμμισε το νούμερο 2 του Ταμείου. Ο ίδιος επανέλαβε πως η εντολή του ΔΝΤ είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας μέσω της συνεργασίας και πως το Ταμείο έχει την ευελιξία να απαντήσει στις τρέχουσες προκλήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε για την συνάντηση της κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκάρντ την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση αναμένει από το Βερολίνο να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού και να κάνει πίσω από το αίτημα για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία. Με τον τρόπο αυτό υπονόησε πως το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί την Τετάρτη στο Βερολίνο. Πάντως, αν και άλλες Ελληνικές πηγές υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί μέσα από τη παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ήδη έχουν εξεταστεί σε τεχνικό επίπεδο, τόσο από πηγές της ευρωζώνης όσο και από πηγές στην Ουάσιγκτον δεν εκπέμπεται ανάλογη αισιοδοξία.
Κατά τις πηγές αυτές το ΔΝΤ θα αποφασίσει οριστικά αν θα παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στα μέσα του Απριλίου ή το αργότερο στα μέσα Μαΐου και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και του χρέους. Επισήμως το ΔΝΤ αναφέρει πως η συνάντηση της κ. Μέρκελ και της κ. Λαγκάρντ θα εστιάσει στη διάσκεψη της ατζέντας της Ομάδας της G20 που διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2017 στο Baden-Baden στη Γερμανία.
ΠΗΓΗ:mignatiou.com