Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε Ελβετικό φράγκο, που θα συνάδει με τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας σε Επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Β΄ Αθηνών Γεωργίου-Δημητρίου Καρρά.
Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπαδημητρίου:
“Η Κυβέρνηση συνολικά, αλλά και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν θεσπίσει μια σειρά μέτρων για τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία έχουν αποδώσει κάποιους καρπούς, καθώς με βάση την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το 2016, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός αύξησής τους. Και φυσικά, αναμένουμε και περαιτέρω μείωση, μετά την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ειδική κατηγορία αποτελούν, όπως αναφέρατε, τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με ρήτρα ελβετικού νομίσματος, καθώς λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας πολλοί δανειολήπτες βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, αφού διαπίστωσαν ότι οι οφειλές τους αυξήθηκαν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό.
Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αναφέρεστε, η 2014/17, πράγματι δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες που δανείζονται εφεξής, όπως είπατε, επίσης σε ξένο νόμισμα, όταν υπάρχει διακύμανση μεγαλύτερη από 20% μεταξύ του συνολικού οφειλόμενου ποσού και του ποσού που ίσχυε κατά τη σύναψη της σύμβασης, να μπορούν να μετατραπούν σε εναλλακτικό νόμισμα. Από την ίδια την Οδηγία, όπως είπατε επίσης, δεν υπάρχει περιθώριο νομοθετικής ρύθμισης με αναδρομική ισχύ, ώστε να καταλαμβάνονται και οι ήδη συναφθείσες δανειακές συμβάσεις.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι το Υπουργείο Οικονομίας και ιδιαίτερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθούν στενά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Γνωρίζουμε δε ότι μεμονωμένοι δανειολήπτες αλλά και δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγές έχουν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό. Εντούτοις, όμως, όπως γνωρίζετε, μπορούμε να νομοθετήσουμε βάσει δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δεν βασίζονται σε εξειδικευμένα και μεμονωμένα περιστατικά της εκάστοτε κρινόμενης περίπτωσης, αλλά επί τη βάσει αγωγών δανειοληπτών οι οποίοι προσφεύγουν ομαδικά, με ομαδικές αγωγές. Στις περιπτώσεις αυτές το σκεπτικό των αποφάσεων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία καλύπτουν έναν μεγάλο συγκριτικό αριθμό δανειοληπτών. Οι δικαστικές αποφάσεις δηλώνουν, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, κατά γενική ομολογία ότι η συμπεριφορά των τραπεζών αφορούσε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.
Παρακολουθούμε, λοιπόν, αυτό που κάνουμε, τις δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος αυτού και αναμένουμε τις αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώσουν αμετάκλητα και τελεσίδικα τους δανειολήπτες στη βάση των ομαδικών αγωγών τους, αποφάσεις που έχουν ήδη συζητηθεί και εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό μόλις δημοσιευτούν, κατ’ εφαρμογή αυτών. Θα επιβάλλουμε τότε συγκεκριμένες συμπεριφορές στα πιστωτικά ιδρύματα”.