Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την πρόταση από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να σταματήσουν οι εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη δεδομένης της «περιορισμένης πρόσβασης» στην Κινεζική αγορά.
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία μεταξύ του ανοίγματος της Ευρώπης προς τους ξένους επενδυτές και των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλονται στις ευρωπαϊκές εταιρείες στην κινεζική αγορά.
Η έλλειψη προόδου μετά από δώδεκα γύρους συνομιλιών μεταξύ Κινέζων και αξιωματούχων της ΕΕ για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις επενδύσεις οδήγησαν το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.
Σε επιστολή τους προς την Επιτροπή, τα κράτη μέλη υποστήριξαν πως «θα πρέπει να έχουν περισσότερες δυνατότητες να διερευνούν τις εξαγορές και, ενδεχομένως, να τις μπλοκάρουν».
Οι τρεις κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξαγορές με κρατική ενίσχυση από την Κίνα οι οποίες αφορούν την «αγορά των σημαντικών τεχνολογιών». Η εξαγορά ύψους €4,5 δις της Kuka, κορυφαία εταιρεία κατασκευής ρομπότ, από την Midea της Κίνας το περασμένο έτος συντάραξε τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας και όχι μόνο.
Η Kuka είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση σε έναν στρατηγικό τομέα, ο οποίος είναι σημαντικό για το ψηφιακό μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας», δήλωσε ο Επίτροπος Γκούντερ Έττινγκερ, ο οποίος προέτρεψε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν μια αντιπροσφορά για να εμποδίσουν την συγκεκριμένη συμφωνία.
Η Κομισιόν «συμμερίζεται απολύτως» τις ανησυχίες αναφορικά με την «περιορισμένη πρόσβαση». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνιελ Ροζάριο δήλωσε την Τετάρτη (15 Φεβρουαρίου) ότι η πρόταση που υποβλήθηκε από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ «αξίζει να συζητηθεί». «Η Επιτροπή πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να αξιολογήσει εάν διαθέτει όλα τα εργαλεία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», είπε στους δημοσιογράφους. Ο Ροζάριο προσέθεσε ότι η Επίτροπος εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ θα απαντήσει στην επιστολή. Οι υπουργοί εμπορίου θα συγκαλέσουν μια άτυπη σύνοδο στη Μάλτα στις αρχές Μαρτίου.
Έλλειψη πληροφοριών
Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία είναι οι κορυφαίοι προορισμοί για τις κινεζικές επενδύσεις.
Η επιστολή που υποβλήθηκε στην Επιτροπή δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη νομική μορφή που το νέο εργαλείο θα λάβει. Ο Ροζάριο τόνισε ότι κάθε πρόταση θα πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ και θα πρέπει να σέβεται τις Συνθήκες της ΕΕ και τις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, η Επιτροπή υπέβαλε επίσης, τον Ιανουάριο του 2016 μια αναθεωρημένη πρόταση για τη διεθνή πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις.
Η νέα νομοθεσία θα επιβάλει όρους στις τρίτες χώρες που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων οι οποίες προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στις εθνικές αγορές.
Αλλά «αντικρουόμενα συμφέροντα» μεταξύ των κρατών μελών και εντός των χωρών να εμποδίζουν την πρόοδο της στο Συμβούλιο, εξήγησαν στελέχη της ΕΕ. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ της υποστήριξή στο ελεύθερο εμπόριο και την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, καθώς και στους κινδύνους που τίθενται από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις εθνικές αγορές τους.
Τα κράτη μέλη παραμένουν επίσης δύσπιστα όσον αφορά τα αντίποινα εάν επιβληθούν κατασταλτικά μέτρα κατά της Κίνας. Η συζήτηση θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς ο αντίκτυπος του εμπορίου και των ξένων εξαγορών είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην ΕΕ. Η παγκοσμιοποίηση έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις λαϊκιστικές δυνάμεις. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία θα διεξαγάγουν εκλογές αργότερα αυτό το έτος.
ΠΗΓΗ:euractiv.gr