Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ουγγαρία “μαντρώνει” πρόσφυγες και μετανάστες σε “καταφύγια”

Η Ουγγαρία “μαντρώνει” πρόσφυγες και μετανάστες σε “καταφύγια”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Ουγγαρία, Πρόσφυγες,

«Η Ουγγαρία σκληραίνει τη θέση της στο προσφυγικό», σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αναμένεται να εισαγάγει τις επόμενες εβδομάδες μέτρα, βάσει των οποίων οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα θα κρατούνται επ’ αόριστον σε «καταφύγια», χωρίς δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στην Ουγγαρία ή να κατευθυνθούν προς άλλες χώρες.

Αυτά ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Ζόλταν Κόβακς, τη Δευτέρα (6 Φεβ.) μιλώντας στην ουγγρική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την πρόταση Όρμπαν, όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ουγγαρία -ακόμη κι εάν φεύγουν από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική- θα παραμείνουν σε κλειστά στρατόπεδα, έως ότου διευκρινιστεί το καθεστώς τους – διαδικασία η οποία θα μπορούσε να κρατήσει «μήνες».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πολιτική αυτή είναι αναγκαία, καθώς τα σύνορα στη ζώνη Σένγκεν παραβιάζονται «συστηματικά» από μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Ενώ το σχέδιο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονη κριτική στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση Όρμπαν φαίνεται να πιστεύει ότι θα κερδίσει το επιχείρημα για αυστηρότερους ελέγχους και υπόσχεται να προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις, όπως έκανε και με την κατασκευή του αμφιλεγόμενου φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία.

Επί του παρόντος, οι αιτούντες άσυλο που περιμένουν τις ουγγρικές αρχές να αποφασίσουν για το καθεστώς τους, χωρίζονται σε δύο διαφορετικά είδη καταυλισμών.

Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών οικογενειών, τοποθετούνται σε ανοιχτούς καταυλισμούς, όπου τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άλλοι πρόσφυγες, όμως, βρίσκονται υπό κράτηση, χωρίς ελευθερία μετακίνησης, αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση έχει ανώτατο χρονικό όριο τους έξι μήνες, με υποχρεωτική δικαστική επανεξέταση ανά δύο μήνες, ώστε να διαπιστωθεί αν η κράτησή τους είναι απαραίτητη.

Η πρώτη αναφορά για τη στροφή σε πολιτικές κλειστών στρατοπέδων έγινε στις 12 Ιανουαρίου, όταν ο Γιάνος Λαζάρ, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται στους πρόσφυγες να μετακινούνται στην Ουγγαρία, ενώ οι υποθέσεις τους εκκρεμούν.

Η Ουγγαρία πιστεύει ότι η σκληροπυρηνική θέση της επί του ζητήματος θα υιοθετηθεί σταδιακά και από άλλες χώρες που φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη ότι ο μόνος τρόπος για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών είναι να εμποδίζεται η άφιξη στην Ευρώπη και, σε δεύτερο χρόνο, να περιορίζεται η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης εντός αυτής.

Η κυβέρνηση Όρμπαν θεωρεί ότι η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης εβδομάδας (6 Φεβ.) στη Μάλτα αποτέλεσε «μια κρίσιμη καμπή».

Η δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών στη Βόρεια Αφρική αποτελεί τώρα «ένα από τα σημαντικότερα σχέδια της ΕΕ», ανέφερε ο Ζόλταν Κόβακς, συμπληρώνοντας:

«Αυτό που καταγγέλθηκε ως παραφροσύνη έχει αρχίσει να κυριαρχεί στην ημερήσια διάταξη.

»Θα πρέπει η μετανάστευση να σταματήσει πέρα ​​από τα σύνορα της Ευρώπης. Η αναγνώριση αυτή είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «αν δεν μπουν φυσικά εμπόδια στα σύνορα, οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητά τους».

Ο εκπρόσωπος πήγε περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι επειδή όλοι οι μετανάστες, είτε διέσχισαν τη Μεσόγειο παράνομα για να φτάσουν στην Ευρώπη είτε έχουν περάσει μέσα από μια σειρά από ασφαλείς χώρες καθ’ οδόν, «ο καθένας που έρχεται στην ΕΕ κατ’ ουσίαν έρχεται παράνομα».

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει επίσης νέα αυτοπεποίθηση στην ουγγρική κυβέρνηση για να ακολουθήσει την ατζέντα της.

«Η αλλαγή στην αντίληψη των Ηνωμένων Πολιτειών έχει βοηθήσει», παραδέχθηκε ο Κόβακς.

Τα σχέδια της ουγγρικής κυβέρνησης, ωστόσο, έχουν δημιουργήσει βαθιά ανησυχία τόσο σε Ούγγρους όσο και διεθνείς παρατηρητές που πιστεύουν ότι οι νέες πολιτικές είναι παράνομες.

«Η γενικευμένη κράτηση των αιτούντων άσυλο έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Ουγγαρίας σύμφωνα με το δίκαιο της Συνθήκης της Γενεύης και της ΕΕ», δήλωσε η Λίντια Γκολ από τη διεθνή ΜΚΟ Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Η κράτηση πρέπει πάντα να αποτελεί έσχατη λύση […] Θα πρέπει πάντα να αποφασίζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ποτέ ως γενικό μέτρο», σημειώνει.

Ο Κόβακς αρνήθηκε ότι τα νέα «καταφύγια» θα αποτελούν στρατόπεδα κράτησης, καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα είναι ελεύθεροι να φύγουν για να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους όποτε θέλουν και συνεπώς, «δεν πρόκειται για κέντρα κράτησης. Η ελεύθερη κυκλοφορία θα αποτελεί δυνατότητα – απλά όχι προς την Ευρώπη».

Ο Κόβακς δήλωσε επίσης ότι η ουγγρική κυβέρνηση αναμένει οργισμένη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι «η μείωση των αριθμών είναι δυνατή μόνο μέσω αυτών των μέτρων», τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν από το Μάρτιο, «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Οι δημοσιογράφοι δεν θα έχουν πρόσβαση στους εν λόγω χώρους, σημειώνει, τέλος, το δημοσίευμα, αλλά ο Κόβακς υποσχέθηκε ότι θα πληρούν τα διεθνή πρότυπα.

Σχετικά άρθρα