Ανοιχτό το ενδεχόμενο των κυρώσεων σε όσα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό, άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προχωρά με αργούς ρυθμούς, τονίζοντας ότι τον Μάρτιο που θα εκδοθεί η έκθεση προόδου για το μεταναστευτικό και θα εξεταστεί αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν κυρώσεις σε ορισμένα κράτη – μέλη.
«Αυτή τη στιγμή επιλέγουμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση. Τον Μάρτιο θα αποφασίσουμε αν αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Είναι άδικο να ρίχνουμε όλο το βάρος στην Ιταλία και την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία της έκθεσης
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής, ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων ανέρχεται τώρα σε 11.966 (8.766 από την Ελλάδα και 3.200 από την Ιταλία).
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να διατηρήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να επιτύχουν τους μηνιαίους στόχους που έθεσε η Επιτροπή για 1.000 μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και 2.000 από την Ελλάδα.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:
«Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.
Ωστόσο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην κλίμακα των προκλήσεων στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής και στις γειτονικές μας χώρες, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, και με ταχύτερους ρυθμούς.
Η μετεγκατάσταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι δυνατή, αλλά για να γίνει πράξη απαιτείται πολιτική βούληση, δέσμευση και επιμονή από όλα τα κράτη- μέλη.»
Επανεγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 21 κράτη επανεγκατάστασης (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες, καθώς και οι συνδεδεμένες χώρες Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία, έχουν ήδη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.