Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία επενδύει σε ενδεχόμενο επεισόδιο με την Ελλάδα για συσπείρωση με φόντο το δημοψήφισμα

Η Τουρκία επενδύει σε ενδεχόμενο επεισόδιο με την Ελλάδα για συσπείρωση με φόντο το δημοψήφισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία,

Από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν ως προς την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της επόμενης διάσκεψης στη Γενεύη αφενός και αφετέρου ποια θα είναι η καταγεγραμμένη στην Κύπρο πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια που να δικαιολογεί τη διάσκεψη στη Γενεύη.

Όπως ήδη κατέγραψε η «Καθημερινή» [Κύπρου] υπάρχουν δεκαοκτώ τουλάχιστον θέματα ανοιχτά που διαπερνούν όλα τα κεφάλαια, και όπως επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρχε κανείς λόγος για μια ακόμη διάσκεψη.

Μάλιστα, σε μια από τις πρώτες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο των συνομιλιών, είχε τεθεί το θέμα επανάληψης της Γενεύης, με την απάντηση να είναι από όλες τις πλευρές αρνητική.

Και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και από την ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα.

Όπως λένε οι πληροφορίες της «Καθημερινής», σκοπός μετά την πρώτη Γενεύη ήταν να υπάρξει συζήτηση και όχι να αποφασιστεί μια δεύτερη Γενεύη.

Ωστόσο, φαίνεται, σύμφωνα με το διπλωματικό παρασκήνιο, πως υπήρξε έντονη πίεση προς τον Ακιντζί για επανάληψη της διάσκεψης, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τον ρόλο και το στόχο που έχει η Τουρκία.

Η μεγαλύτερη εικόνα, όπως συντίθεται, συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.

Η «Καθημερινή» έθεσε τους προβληματισμούς αυτούς σε αρμόδιες πηγές που τόνισαν ότι τουλάχιστον ένα μέλος της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας εξέφρασε έντονα την πεποίθηση για επανάληψη της Γενεύης.

Οπότε με την απόφαση για πραγματοποίησή της, η σύνθεση καταρχήν θα είναι ίδια με την πρώτη φορά.

Ερωτηματικό όμως προκύπτει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για την παρουσία ή όχι του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες.

Μέχρι στιγμής αυτή δεν έχει καταστεί βέβαιη, καθώς ήδη φάνηκε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να προχωρεί σε διασκέψεις για το Κυπριακό δίχως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Εδώ υπεισέρχεται ο παράγων Αϊντε για το πρόσωπο του οποίου υπάρχει ήδη γκρίνια όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη, με τον ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό να είναι εκείνος ουσιαστικά που θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Γκουτιέρες ότι όντως υπάρχει έδαφος για μια διάσκεψη.

Ο τελευταίος, ωστόσο, έχει και παραστάσεις από τα όσα συνέβαιναν στο Κυπριακό επί Μπαν Κι Μουν και οι πληροφορίες λένε πως εφεξής θα είναι διπλά προσεκτικός.

Παράλληλα, δεν έχει γίνει σαφές ποιο θα είναι το πρόγραμμα της διάσκεψης.

Διπλωματικές πηγές λένε πως από τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια συζητούνται στην Κύπρο, στη Γενεύη θα συζητηθούν μόνο Ασφάλεια και Εγγυήσεις, εφόσον για τα υπόλοιπα ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις έχουν λόγο.

Είναι, ωστόσο, δεδομένο πως η Αθήνα δεν θα συρθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία, γεγονός που καθιστούν σαφές και κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ στη λογική πως μια έκπληξη από πλευράς Τουρκίας στη Γενεύη δεν πρέπει να αποκλειστεί επ’ ουδενί.

Για την έκπληξη αυτή λένε διπλωματικές πηγές, πρέπει η Λευκωσία να είναι προετοιμασμένη και όχι να μεταβαίνει στη Γενεύη για σκοπούς διατήρησης και μόνο ζωντανής της διαδικασίας των συνομιλιών.

Αυτό, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, δεν πρόκειται να το δεχτεί ούτε ο Γ.Γ. των Η.Ε. Ποια θα είναι η κίνηση της Τουρκίας αποτελεί ως εκ τούτου ερωτηματικό που πρέπει να διαχειριστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Γίνεται πάντως λόγος πως το timing της επόμενης διάσκεψης δεν είναι σωστό εφόσον επικοινωνιακά και όχι μόνο το βάρος είναι στην Τουρκία.

Και αυτό γιατί είναι η Άγκυρα που θέτει με σθένος επί τάπητος τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, τις οποίες έφερε στην πρώτη γραμμή της Γενεύης, με κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις από την Άγκυρα είναι στο ναδίρ, γεγονός που επηρεάζει και το Κυπριακό, συν του ότι βασικό θέμα συζήτησης στην Αθήνα είναι και η αξιολόγηση με τη δική της βαρύτητα.

Διπλωμάτες που μίλησαν στην «Καθημερινή» τόνισαν πως σκοπός της Άγκυρας είναι να απαντήσει η Αθήνα στις προκλήσεις, κάτι που θα βολέψει τον Ερντογάν εσωτερικά ως προς το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Τα νούμερα ως προς αυτό, βάσει των όσων γνωρίζει το Προεδρικό της Τουρκίας, δεν είναι οι επιθυμητοί και το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου με την Ελλάδα σε συνδυασμό με την αύξηση της έντασης στη Συρία αλλά και στο Κουρδικό, θα ευνοήσουν τις κινήσεις Ερντογάν για συσπείρωση του εθνικιστικού στοιχείου στην Τουρκία με φόντο το δημοψήφισμα.

Οι πληροφορίες της «Καθημερινής» λένε πως και πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ έχουν γνώση αυτής της στρατηγικής και για αυτό παρασκηνιακά έχουν κληθεί από την κυβέρνηση να κοπάσουν οι πιο ακραίες φωνές που συνήθως απαντούν στην Τουρκία.

Στο ίδιο καλάθι

Βάσει, λοιπόν, των προαναφερθέντων, σκοπός της Τουρκίας δεν αποκλείεται να είναι η πρόθεση να τα βάλει όλα, Ασφάλεια-Εγγυήσεις στο Κυπριακό, βασικές ελευθερίες, σχέσεις Ελλάδας, στο ίδιο καλάθι με σκοπό να φέρει την άλλη πλευρά προ αδιεξόδου και να αποποιηθεί παράλληλα το blame game, κερδίζοντας επικοινωνιακά.

Αν όμως, λένε οι πληροφορίες, συνεχιστεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέχρι και τη μετάβαση στη Γενεύη, πώς θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου;

«Αυτές τις επιπτώσεις θα πρέπει να τις συνυπολογίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και να ενταχθούν στην προετοιμασία της διάσκεψης» τόνισε αρμόδια πηγή στην «Καθημερινή».

Πρόσθεσε δε πως «κανονικά πρέπει να μειωθεί η διαφορά τώρα. Αν δεν έχει πρόοδο στη Γενεύη; Ισχύει από την άλλη απόλυτα η αντίληψη Τσίπρα ότι δεν θα υπογραφτεί νέα Ζυρίχη. Η Ελλάδα θέλει να είναι απόλυτα σίγουρη ως προς τα επόμενα βήματα του Κυπριακού»

Άρθρο του Μιχάλη Τσικαλά στην “Καθημερινή της Κυριακής” με τίτλο: «Μόνο Ασφάλεια – Εγγυήσεις στη Γενεύη. Η Τουρκία επενδύει σε ενδεχόμενο επεισόδιο με την Ελλάδα για συσπείρωση εθνικιστικού στοιχείου με φόντο το δημοψήφισμα».

Σχετικά άρθρα