Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με τρία “χαρτιά” ο Τσίπρας στα “Γεράκια της Μάλτας”

Με τρία “χαρτιά” ο Τσίπρας στα “Γεράκια της Μάλτας”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μάλτα, Μετανάστες, Μνημόνιο, Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Θρυαλλίδα για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, δηλαδή αξιολόγηση, προσφυγικό αλλά και ελληνοτουρκικά, αναμένεται να αποτελέσει το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μάλτα για τη Σύνοδο Κορυφής.

Η χρονική συγκυρία του ταξιδιού συμπτίπτει τόσο με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων, δύο μέρες πριν το ΔΝΤ ανοίξει τα χαρτιά του τη Δευτέρα, όσο και με τις τουρκικές απειλές τόσο για κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας όσο και για τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο.

Αν και σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα, θεωρείται βέβαιο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Μεταξύ αυτών θα βρίσκεται εξάλλου και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ, άρτι αφιχθείσα από την Άνγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πριν ταξιδέψει στην Τουρκία με δική της πρωτοβουλία είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα.

“Έχοντας ολοκληρώσει το ταξίδι της δεν θα θελήσει να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό;”, διερωτώνται γνώστες των παρασκηνιακών διπλωματικών κινήσεων στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.

Και μπορεί στην κορυφή της ατζέντας να βρίσκεται το προσφυγικό και η αποτίμηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας έναν χρόνο σχεδόν μετά τη σύναψή της, ωστόσο στις επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεδομένο πως θα βρίσκεται και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, με την ελληνική πλευρά να θέτει θέμα Σόιμπλε, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των τιμωρητικών – έως διασπαστικών – παράλογων απαιτήσεων.

Όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές, η συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών και εταίρων δεν θέλει την τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης σε μία κρίσιμη καμπή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Προς επίρρωση τούτου, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τα στοιχεία της οικονομίας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από όλες τις πλευρές στο Eurogroup, δείχνουν πως η Ελλάδα ανακάπτει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς ήδη το 2016 κλείνει με πλεόνασμα σχεδόν 2% αντί του στόχου 0,5%.

Την ίδια ώρα, με τη Γερμανία να εισέρχεται για τα καλά στην προεκλογική της περίοδο (και τη Γαλλία αλλά και την Ολλανδία) οι Χριστιανοδημοκράτες πιέζονται ένθεν κακείθεν από τους ενισχυμένους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς και τους ακροδεξιούς του AfD τόσο για το προσφυγικό όσο και για το ελληνικό πρόγραμμα.

“Η ηγεσία τους δεν θέλει επ’ ουδενί ούτε σκαμπανευάσματα στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ούτε αναταράξεις που θα θέσουν το ελληνικό πρόγραμμα εν αμφιβόλω, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να εξηγήσουν στο εσωτερικό τους ακροατήριο γιατί ακόμα μία προσπάθεια βοήθειας στην Ελλάδα αποτυγχάνει” σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση του γερμανικού πολιτικού παιχνιδιού.

Την ίδια ώρα βέβαια, στην εξίσωση των “Γερακιών της Μάλτας” θα μπει και η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι τη Δευτέρα ανακοινώνει τις προβλέψεις του – που θα βασίζονται στο ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο”, γεγονός που προκαλεί νέους τριγμούς στη γερμανική Καγκελαρία, καθώς χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα