Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κλείνει η αξιολόγηση: Λαγκάρντ και Σόιμπε συμφώνησαν με το φόβο μιας νέας κρίσης

Κλείνει η αξιολόγηση: Λαγκάρντ και Σόιμπε συμφώνησαν με το φόβο μιας νέας  κρίσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν,

Ο φόβος φυλάει τα έρμα αναφέρει μια ελληνική παροιμία που φαίνεται ότι επαληθεύεται στην περίπτωση της Ελλάδας και των διαπραγματεύσεων της με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές της για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε στο Bloomberg αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης, μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός, χθες Παρασκευή, το ΔΝΤ δέχεται πλέον να κλείσει η αξιολόγηση μόνο με τη νομοθέτηση του νέου «κόφτη», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2019.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του φόβου που διακατέχει κυρίως τον Σόιμπλε για τις απρόβλεπτες παρενέργειες στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα, αλλά κυρίως στην προεκλογική Γερμανία, που μπορεί να προκαλέσει η αναζοπύρωση μιας ελληνικής κρίσης.

Έτσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να πείσει στο Νταβός, την Γαλλίδα διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει, στις 20 Φεβρουαρίου, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η συμφωνία προβλέπει να μπουν στην άκρη οι ακραίες απαιτήσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, που στην ουσία, τίναζαν στον αέρα τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων δανειστών, το καλοκαίρι του 2015.

Εμμέσως πλην σαφώς αυτό επιβεβαιώνεται και από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες με τις οργανώσεις των συνταξιούχων στους οποίους επανέλαβε πως η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Έτσι το πλέον πιθανό είναι να δοθεί νέα εντολή από το Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff-level agreement) πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Εάν εξελιχθεί κατ’ αυτό τον τρόπο η διαπραγμάτευση, θεωρείται βέβαιο ότι, εντός του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εγκρίνει την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να γίνει ορατό το άνοιγμα ενός ενάρετου κύκλου γρήγορης βελτίωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην οικονομία.

Σχετικά άρθρα