«Δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ωστόσο πρόσθεσε πως «αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση», σχολιάζοντας την αναφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη».
«Αυτό που επιδιώκαμε είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και αυτό έχει επιτευχθεί», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος μιλώντας στο Euronews και αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες, είναι η πρώτη φορά που κατατέθηκαν χάρτες, όπως επίσης η πρώτη φορά που η Τουρκία συμμετέχει σε διάλογο για κατάργηση των εγγυήσεων.
Μιλώντας για την ένταση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «το επεισόδιο δεν έγινε επί της ουσίας, έγινε επί θεμάτων διαδικασίας, κατά πόσο θα πρέπει να είναι παρούσα η Ε.Ε., συμμετέχουσα, ως ενδιαφερόμενη, ως παρατηρητής, συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτό».
Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για τις παρεμβάσεις της Ε.Ε., παρ’ όλο που δεν εμπλέκεται άμεσα στα όσα συμφωνηθούν μεταξύ των μερών.
Ερντογάν: H ελληνική πλευρά αποφεύγει την επίλυση του Κυπριακού
Η ελληνική πλευρά «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας ότι δεν νοείται λύση που δεν θα περιλαμβάνει την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη.
«Ξεκαθαρίσαμε προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα παραμείνουμε εκεί (σ.σ. στην Κύπρο) για πάντα», πρόσθεσε, αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εκτός εάν το πράξουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια», προσεγγιζοντας τις διαπραγματεύσεις «με ειλικρίνεια», ενώ Αθήνα και Λευκωσία «έχουν άλλες προσδοκίες».
Ακιντζί: Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις
Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λίγες ώρες μετά από τις αναφορές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν λέγαμε ότι αυτά τα θέματα είναι ταμπού, ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε και πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο κ. Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι οι προτάσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλές από την άλλη πλευρά και συμπλήρωσε ότι οι λύσεις πρέπει να είναι κοινά αποδεκτές, σύμφωνα με το Reuters.
Επίσης, ανέφερε ακόμα ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.
Νίκος Κοτζιάς: «Οι Τούρκοι το έβαλαν στα πόδια στη Γενεύη»
«Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη και εξήγησε:
«Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα» προσθέτοντας:
«Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον ΟΗΕ ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.
»Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.
»Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.
»Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».
-Τη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, πώς τη σχολιάζετε;
«Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων.
»Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».