Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοψήφισμα στην Ελβετία για μεταρρύθμιση που καταργεί προνόμια πολυεθνικών

Δημοψήφισμα στην Ελβετία για μεταρρύθμιση που καταργεί προνόμια πολυεθνικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ελβετία, Φορολογία,

Εθνικό δημοψήφισμα με αμφίρροπο αποτέλεσμα για την εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στις 12 Φεβρουαρίου 2017, με την πλούσια ορεινή χώρα να αναζητεί τρόπους διατήρησης της παραδοσιακής φορολογικής της ανταγωνιστικότητας απέναντι στην προοπτική μείωση της φορολόγησης εταιρικών κερδών σε πολλές ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί, η κυβέρνηση της Ελβετίας θέλει να καταργήσει μια προνομιακή φορολογική απαλλαγή που απολαμβάνουν οι πολυεθνικές εταιρείες στο έδαφός της, για να εξισώσει την φορολόγηση ξένων, ελβετικών, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Μετά τον πρακτικό τερματισμό του τραπεζικού απορρήτου στη χώρα που αποτελούσε τον ισχυρότερο εκπρόσωπό του, η ελβετική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή που επιβάλλουν τα καντόνια της χώρας – εφαρμόζεται επιπλέον του ομοσπονδιακού φόρου – προσφέροντας φορολογικές απαλλαγές για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης μέσω «κουτιών πατεντών».

Αυτά και κάποια άλλα μέτρα προορίζονται να αποζημιώσουν τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα για την απώλεια των ειδικών φορολογικών προνομίων που απολαμβάνουν.

Επισημαίνεται, ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελβετία απασχολούν περίπου 150 χιλ. εργαζόμενους και παράγουν το ήμισυ των φορολογικών εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από εταιρικά κέρδη.

Οι πολέμιοι των φορολογικών σχεδίων της ελβετικής κυβέρνησης ισχυρίζονται, ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πλήξει τη μεσαία τάξη και τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας σε πολλές περιπτώσεις την φορολόγησή τους σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών κερδών στα καντόνια θα προκαλέσει αξιόλογη πτώση στα έσοδα των καντονιών, τα οποία πασχίζουν να βρουν τρόπους αντιστάθμισης των ελλειμμάτων που θα προκληθούν στους προϋπολογισμούς τους.
Η ελβετική κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι τα μέτρα που προτείνει απαιτούνται για την ανάσχεση της αυξανόμενης ανεργίας στη χώρα και για την αποτροπή της φυγής εταιρειών προς άλλες, φορολογικά συμφερότερες, δικαιοδοσίες, κάτι που θα προκαλούσε απώλειες φορολογικών εσόδων μεγαλύτερων των 5 δισ. φράγκων ετησίως.

Μεταξύ άλλων, η Ιρλανδία εφαρμόζει φορολογικό συντελεστή εταιρικών κερδών 12,5%, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προτείνει τη μείωση αυτού από 35% σε 15%, ενώ και η Βρετανία θα μειώσει περαιτέρω τη φορολόγηση των εταιρειών μέχρι το 2020.

Σχετικά άρθρα