Η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και μετά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας αναφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα υπογράψει για τη νέα κατάσταση στην Κύπρο, αλλά το νέο ομόσπονδο κράτος που θα δημιουργηθεί.
“Eπιδιώκεται η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος”
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού επιδιώκεται η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, κάτι που διασφαλίζεται από τα κεφάλαια, τα οποία συζητούνται.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές πρόνοιες σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια για να μην υπάρχει νομικό κενό όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να είναι απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία στη συζήτηση της Συνθήκης Εγγυήσεως στη Γενεύη.
Για την επιμονή του κ. Ακιντζί σε πενταμερή διάσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε το μήνυμα: «Εάν όλοι θέλουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε και τη δήλωση Ακιντζί πως εάν υπάρξει κατάληξη στα θέματα του εδαφικού, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές, οι οποίες στη συνέχεια θα επικεντρωθούν στην πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση στη συμφωνία της πρώτης Δεκεμβρίου». Τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε τι εννοεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης», αφού, όπως επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η δήλωση, η οποία «επιτρέπει ερμηνείες περί προϋποθέσεων για μετάβαση των διαπραγματεύσεων στο επόμενο στάδιο».
Εν τω μεταξύ, το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις δηλώσεις Ακιντζί περί πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Όπως αναφέρει, αυτές οι δηλώσεις «δεν αφήνουν περιθώριο ικανοποίησης της πάγιας θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ουκ άνευ». Επίσης, το ΔΗΚΟ διερωτάται πού βασίζεται η βεβαιότητα του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ να προσκαλέσει στη διάσκεψη της Γενεύης τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως πρόσθεσε, το πρόσφατο ψήφισμα του ΣΑ για τον εποικισμό των Παλαιστινιακών Εδαφών αποτελεί ακόμα ένα ισχυρό στοιχείο στη διαπραγματευτική φαρέτρα του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως σημείωσε, θα μπορούσε να ζητήσει την αποχώρηση των εποίκων από τα Κατεχόμενα. «Δυστυχώς, με τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συναινέσει στη νομιμοποίηση 114.000 εποίκων», επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος.