Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το αμερικανικό πεζικό μπαίνει στη μάχη της Μοσούλης στην πρώτη γραμμή

Το αμερικανικό πεζικό μπαίνει στη μάχη της Μοσούλης στην πρώτη γραμμή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μάχη για τη Μοσούλη - Η πολιορκία της Μοσούλης, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Η πολιορκία της Μοσούλης από τον ιρακινό στρατό δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν και για αυτό θα εμπλακούν πιο ενεργά αμερικανικά στρατεύματα στη μάχη ενάντια στο πολιορκημένο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη φάση της πολιορκίας της Μοσούλης, σύμφωνα με τον Αμερικανό αντισυνταγματάρχη Στιούαρτ Τζέιμς που μίλησε στο Reuters, με τους Αμερικανούς στρατιώτες να αναλαμβάνουν τον μεγαλύτερο μάχιμο ρόλο τους στο Ιράκ από το 2011.

Οι Αμερικανοί “στρατιωτικοί σύμβουλοι” θα συνεργάζονται απευθείας με τους Ιρακινούς στρατιώτες και τις ειδικές δυνάμεις του ιρακινού Υπουργείου Εσωτερικών.

Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί θα μπουν στη μάχη και θα πολεμήσουν κανονικά στην πρώτη γραμμή.

“Αυτή τη στιγμή τοποθετούμε δυνάμεις και άνδρες και υλικό στο εσωτερικό της ανατολικής Μοσούλης… θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες”, είπε ο αντισυνταγματάρχης Τζέιμς.

Ο Αμερικανός αξιωματικός μίλησε στο Reuters από ένα στρατόπεδο ανατολικά της Μοσούλης, στο οποίο βρίσκονται εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

Εξήγησε ότι η επόμενη φάση θα εξαρτηθεί από την αντίσταση που θα προβάλλει το Ισλαμικό Κράτος και θα θέσει τους Αμερικανούς στρατιώτες μέσα στη Μοσούλη σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ο οποίος όμως χαρακτηρίζεται ως “μέτριος”.

Ο ιρακινός στρατός έχει εισβάλει στη Μοσούλη από τα ανατολικά και έχει απελευθερώσει πολλές συνοικίες της πόλης.

Το Ισλαμικό Κράτος από την πλευρά του προβάλλει σθεναρή αντίσταση και οι απώλειες των Ιρακινών είναι μεγάλες αν και δεν δίδονται στη δημοσιότητα.

Οι Ιρακινοί πιέστηκαν να ξεκινήσουν τη μάχη της Μοσούλης για να κάνει ο Μπάρακ Ομπάμα ένα “δώρο” στη Χίλαρι Κλίντον.

Η Μοσούλη είναι μια μεγάλη πόλη, είχε πληθυσμό 2 εκ. πριν την καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014, και διασχίζεται από τον ποταμό Τίγρη που την “κόβει” σε δύο μέρη. Στην ανατολική και δυτική. Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει και έχει τον απόλυτο έλεγχο της δυτικής Μοσούλης.

Επίσης οι τζιχαντιστές, στα δύο χρόνια που κατείχαν την πόλη, είχαν όλο τον καιρό να την προετοιμάσουν για πολιορκία.

Ολόκληρη η Μοσούλη έχει σκαφτεί υπογείως με ένα σύνθετο δίκτυο στοών που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν για να μετακινούνται κι ως καταφύγια. Πολλές στοές “βγαίνουν” πίσω από τις γραμμές των πολιορκητών.

Σχετικά άρθρα