Επικίνδυνα παιχνίδια από την Ινδία αφού δοκίμασε με επιτυχία τον πιο ισχυρό Agni-V βαλλιστικό πύραυλό της, ο οποίος είναι ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αποκάλεσε την επιτυχία “τεράστια δύναμη” για την άμυνα της χώρας.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε, στο νησί Καλάμ, στα ανοικτά των ακτών της ανατολικής επαρχίας Οντίσα
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 10.30 π.μ. της Δευτέρας, τοπική ώρα, στο νησί Καλάμ, στα ανοικτά των ακτών της ανατολικής επαρχίας Οντίσα της Ινδίας. Ο υπουργός Άμυνας, Πρανάμπ Μουκερτζί επιβεβαίωσε την τελευταία επίδειξη δύναμης με ένα μήνυμα στο twitter.
“Συγχαίρω τους επιστήμονες της Ινδίας για την επιτυχή δοκιμή του Agni-V πυραύλου, και την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ινδίας” ανέφερε η δήλωση.
Ο Agni-5, ο οποίος είναι φτιαγμένος αποκλειστικά στην Ινδία, είναι ένας τριών σταδίων, στερεού καυσίμου δια-ηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, με 17 μέτρα μήκος και δύο μέτρα διάμετρο. Έχει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου άνω του ενός τόνου και μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε απόσταση πάνω από 5.000 χιλιόμετρα.
Το εύρος του πυραύλου θεμελιώνει την παρουσία της Ινδίας σε μια κλειστή λέσχη των μελών (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου), των οποίων οι βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές μπορούν να φτάσουν σε άλλες ηπείρους. Η τελευταία δοκιμή είναι η τέταρτη για τον Agni-V και η δεύτερη από φορητό εκτοξευτή.
Η Ινδία έχει σήμερα τέσσερις τύπους πυραύλων Agni, διαφόρων δυνατοτήτων. Ο Agni-1 έχει βεληνεκές 700 χιλιόμετρα, ο Agni-2 μπορεί να φτάσει ένα στόχο σε 2.000 χιλιόμετρα, o Agni-3 έχει στα 2.500 χιλιόμετρα και ο Agni-4 μπορεί να ξεπεράσει τα 3.500 χιλιόμετρα.
Ο Agni-5 είναι o πρώτοw ινδικός πύραυλος που έχει βεληνεκές επαρκές για να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στο γειτονικό Πακιστάν ή την Κίνα.
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών, εν μέσω μιας δεκαετούς αντιπαλότητας που χρονολογείται από το διαμελισμό που υπέστη το βρετανικό προτεκτοράτο της Ινδίας στις χώρες που είναι πλέον η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Το Πακιστάν εργάζεται επίσης πάνω στους βαλλιστικούς πυραύλους. Τον Δεκέμβριο του 2015, το Ισλαμαμπάντ με επιτυχία δοκίμασε τον μεσαίου βεληνεκούς Shaheen-ΙΙΙ πυρηνικά ικανό βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 2.750 χιλιόμετρα.