Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέρασε ο πρώτος κάβος, μπροστά η φουρτούνα Σόιμπλε και Τόμσεν

Πέρασε ο πρώτος κάβος, μπροστά η φουρτούνα Σόιμπλε και Τόμσεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Πολ Τόμσεν,

Και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών αλλά και κανονική συνέχιση της πορείας για τη δεύτερη αξιολόγηση, παρά την φουρτούνα που σήκωσε ο Σόιμπλε.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής απόφασης για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με κυβερνητικά στελέχη να μεταφέρουν κλίμα δικαίωσης αλλά και να υπενθυμίζουν με νόημα τη στάση της ΝΔ που αρνήθηκε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ακολουθώντας τη γραμμή των ακραίων κύκλων των δανειστών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν παράλληλα πως – όπως διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες – το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος ήρθε πριν τα Χριστούγεννα, μετά την αποστολή της επιστολής Τσακαλώτου, για την οποία τονίζουν πως “καμία περαιτέρω δέσμευση δεν λήφθηκε, παρά επιβεβαιώθηκαν τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί”.

Σε απάντηση των αντιπολιτευτικών αιχμών, «ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών», υπογράμμιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Ενώ και ο Δ. Παπαδημούλης σχολίαζε, μέσω twitter, «”ξεπάγωσαν” τα μέτρα για το χρέος, οι χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν το βοήθημα και ο Μητσοτάκης έμεινε έκθετος με το θλιβερό “παρών”».

Με τον τρόπο αυτόν ο πρώτος κάβος για το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη πίσω, με τον μεγάλο της δεύτερης αξιολόγησης να είναι ωστόσο μπροστά.

Στην κυβέρνηση επιμένουν, έχοντας ενισχύσει το μέτωπο συμμαχιών με την Κομισιόν και τους Ευρωσοσιαλιστές, πως το ορόσημο της 26ης Ιανουαρίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υποχωρήσεις αρχών (μέτρα για μετά το 2018 και εργασιακά).

Στο πλαίσιο αυτό, από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν το σφυροκόπημα του ΔΝΤ, με στόχο τον… Σόιμπλε. Και τούτο, διότι ο Πολ Τόμσεν στη σημερινή συγκυρία αποτελεί τον μοναδικό σύμμαχο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και αν και από την κυβέρνηση αρχικά το έλεγαν δειλά, πλέον είναι εμφανές πως τόσο η Αθήνα, όσο και ευρωπαϊκοί κύκλοι θέλουν τον εξοστρακισμό του Ταμείου, που συνεπάγεται και την αποδυνάμωση του Βερολίνου στο πρόγραμμα.

Πάντως, ουδείς είναι βέβαιος στο Μαξίμου πως το δίδυμο των “ακραίων” δεν θα φέρει νέα προσκόμματα με στόχο νέες καθυστερήσεις. Τουναντίον, θεωρείται σχεδόν… δεδομένο, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξορκίζουν το ενδεχόμενο αυτό καθώς το δέυτερο ορόσημο είναι ο Μάρτιος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα δώσει και το τελικό σύνθημα ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Σχετικά άρθρα