Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί 10.000 ακίνητα “μπαταχτσήδων”

Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί 10.000 ακίνητα “μπαταχτσήδων”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, Κόκκινα Δάνεια, Ληξιπρόθεσμα Χρέη, Ληξιπρόθεσμες Οφειλές, Πλειστηριασμοί Ακινήτων, Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζες,

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για τις τράπεζες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, πρωτίστως επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά και δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των τραπεζών να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα δάνεια των κατά συνείδηση κακοπληρωτών και έχουν ήδη έτοιμα 10.000 ακίνητα, πάσης φύσεως (οικίες, επαγγελματικά), τα οποία αποτελούν εγγύηση στα εν λόγω δάνεια, με στόχο την άμεση πλειστηρίασή τους.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «όσον αφορά στους ιδιώτες, πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα, τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε ακριβές περιοχές της χώρας και προσελκύουν το ενδιαφέρον αγοραστών».

Την ίδια εικόνα δίνουν και για τα ακίνητα-εγγυήσεις που καλύπτουν επιχειρηματικά δάνεια στρατηγικά κακοπληρωτών. Με βάση τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία των τραπεζών, το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών ανέρχεται στο 25% του συνόλου των κόκκινων δανείων, δηλαδή 1 στους 4, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική εκτιμά ότι είναι 1 στους 6.

Εμπόδιο…

Κι ενώ τα 10.000 ακίνητα είναι έτοιμα και η κάθε τράπεζα έχει γκρουπάρει τα δικά της, η αναστολή των πλειστηριασμών έχει μπλοκάρει τη διαδικασία. Τα στελέχη των τραπεζών τονίζουν ότι η δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των στρατηγικά κακοπληρωτών αποτελεί βασική δέσμευση των ελληνικών τραπεζών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στους στόχους μείωσης των NPLs που υπέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι επιμένουν στην άμεση άρση των εμποδίων, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως εναλλακτική προτείνεται η λύση των e-auctions (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), οι οποίοι θα διεξάγονται μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί στα πρότυπα της πλατφόρμας που διαθέτει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για να κάνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Ποιοι είναι οι κακοπληρωτές

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που εντοπίζονται στην κατηγορία της στεγαστικής πίστης έχουν αγοράσει με το δάνειο ακίνητο υψηλής αξίας και διαθέτουν κινητή αλλά και άλλη ακίνητη περιουσία. Στις επιχειρήσεις, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαιολογία αθέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνεται ότι «μία στις έξι επιχειρήσεις έχουν χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, δεν πληρώνουν δηλαδή από το 2010 έως και σήμερα».

Είναι, αναφέρεται στην έκθεση, πιθανότερο να εμφανισθούν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό ή χαμηλή αξία εξασφαλίσεων ή υψηλή κερδοφορία.

Σχετικά άρθρα