Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπόγειος πόλεμος Σόιμπλε για τη 13η σύνταξη: Στον “πάγο” τα μέτρα για το χρέος

Υπόγειος πόλεμος Σόιμπλε για τη 13η σύνταξη: Στον “πάγο” τα μέτρα για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Eurogroup, Αναδιάρθρωση Χρέους, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μνημόνιο, Υπουργείο Οικονομικών,

Με μία σύντομη ανακοίνωση που τουίταρε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, χαρακτηρίζοντας εκτός συμφωνίας τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.

“Οι Θεσμοί συμπέραναν ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μη συνάδουν με τη συμφωνία μας. Κάποια κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης με τον ίδιο τρόπο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τώρα ομοφωνία για εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο”, έγραψε ειδικότερα ο Michel Reijns.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από την πρωινή διαρροή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με την οποία παραπέμφθηκαν στους θεσμούς οι εξαγγελίες Τσίπρα για το ΦΠΑ στα νησιά και τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αμέσως μετά, τόσο ο ESM, όσο και το Eurogroup, ακολουθώντας τη γραμμή Σόιμπλε έβαλαν στον πάγο την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και τα οποία φέρουν την υπογραφή και του ίδιου του Σόιμπλε.

Ψυχραιμία συνιστά το Οικονομικών

«Ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε», σχολίασε νωρίς το μεσημέρι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στην είδηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παγώνει προσωρινά τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικές παροχές.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών προσερχόμενο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνέστησε ηρεμία ενώ ανέφερε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις. Σε ερώτηση αν οι ξένοι ζητούν ισοδύναμα για τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το ίδιος στέλεχος συνέστησε και σε αυτή την περίπτωση ηρεμία.

Πηγές από την Αθήνα, υποστηρίζουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρτίδα σκάκι με στόχο τη διαμόρφωση κλίματος εν όψει της τελικής φάσης διαπργμάτευσης, ενώ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι μόνο “κάποιοι” από τα μέλη του Eurogroup εκτιμούν ότι δεν συνάδουν οι πρωτοβουλίες με τα συμφωνηθέντα.

Σχετικά άρθρα