Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο μετά το μακελειό στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο μετά το μακελειό στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Βομβιστική Επίθεση, Ισλαμιστές, Κάιρο, Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα του μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην κοπτική Μητρόπολη του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι η τρομοκρατία που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος στρέφεται ενάντια τόσο στον χριστιανικό όσο και μουσουλμανικό πληθυσμό της.

Στις 10.00 το πρωί της Κυριακής εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μάρκου σκοτώνοντας 25 πιστούς, κυρίως γυναίκες, και τραυματίζοντας πολλούς ακόμα.

Η είδηση της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης προκάλεσε την οργή των Κοπτών χριστιανών της Αιγύπτου. Εκατοντάδες Κόπτες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία τους ζητώντας δικαιοσύνη.

Άλλοι πάλι απειλούσαν τους αστυνομικούς επειδή δεν τους άφηναν να εισέλθουν στην εκκλησία να προσευχηθούν για τους νεκρούς.

Η βομβιστική επίθεση τον μητροπολιτικό κοπτικό ναό του Αγίου Μάρκου είναι η πλέον πολύνεκρη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εκτός από το εθνικό πένθος που κήρυξε ματαίωσε και όλους τους προγραμματισμένους εορτασμούς για τη Γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ που εορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου.

Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Αίγυπτο

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το μακελειό στον Άγιο Μάρκο:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου των Κοπτών στο Κάιρο.

Πρόκειται για μία βάρβαρη ενέργεια που στόχο είχε να πλήξει τον πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο φίλο λαό της Αιγύπτου και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων”.

Ποιοι είναι οι Κόπτες χριστιανοί

Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μονοφυσιτική Εκκλησία, δηλαδή αναγνωρίζει μόνο τις τρεις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους.

Οι Κόπτες χριστιανοί στην Αίγυπτο αριθμούν περίπου 9-15.000.000 πιστούς.

Οι Κόπτες είναι οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων.

Οι Κόπτες αποτελούν, επίσης, τη σημαντικότερη πληθυσμιακή ομάδα χριστιανών στο Σουδάν και τη Λιβύη.

Ιστορικά, ομιλούν την κοπτική γλώσσα, η οποία αποτελεί άμεσο απόγονο της δημοτικής αιγυπτιακής η οποία ομιλείτο κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου.

Η κοπτική γλώσσα αποτελεί αντικείμενο μελέτης της Κοπτολογίας και παραμένει σε χρήση ως λειτουργική γλώσσα, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία εκ των Κοπτών σήμερα ομιλούν τα αραβικά.

Όσον αφορά την ονομασία τους, παράγεται από το Αραβικό τύπο της λέξης kibt. H λέξη αυτή είναι παραφθορά της ελληνικής «Αιγύπτιος», όπου αφαιρέθηκε η αρχική συλλαβή «αι» και η κατάληξη «ος» και απέμεινε το «Γύπτι»( kibt).

Έτσι, η λέξη Αιγύπτιος Κόπτης σημαίνει Αιγύπτιος και όχι αυτός ο οποίος αποκόπηκε από το σώμα της Εκκλησίας, δηλαδή ο αιρετικός, όπως πολλοί νομίζουν.

Η ονομασία αρχικά δεν είχε θρησκευτική έννοια, αλλά εθνική. Αργότερα όμως, έλαβε θρησκευτική για τους ιθαγενείς της Αιγύπτου, λόγω της κατακτήσεως των Αράβων, διότι όλοι ήταν χριστιανοί.

Οι Κόπτες χριστιανοί, δηλαδή οι Αιγύπτιοι χριστιανοί, διασπάστηκαν από την Εκκλησία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 451 μ.Χ., στην 4η Οικουμενική Σύνοδο.

Ανεξάρτητα από τους θεολογικούς λόγους που επικαλέστηκαν, η πραγματικότητα είναι ότι ήθελαν να δημιουργηθεί μια εθνική αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αιγύπτου που να μην ελέγχεται από την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, που τότε ήταν η επίσημη Εκκλησία του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (Βυζαντίου). Ο λόγος δηλαδή ήταν καθαρά πολιτικός και εθνικοαπελευθερωτικός.

Όσοι χριστιανοί της Αιγύπτου παρέμειναν πιστοί στην ανατολικορωμαϊκή Εκκλησία, δηλαδή κυρίως Έλληνες και Ρωμαίοι, αποκαλούνται από τους Κόπτες μέχρι και σήμερα «Ρουμ», δηλαδή Ρωμαίοι ή «μελχίτες», δηλαδή βασιλόφρονες, επειδή παρέμειναν πιστοί στον Αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης (Κωνσταντινούπολης).

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για τους Κόπτες είναι το «ρωμαϊκό» Πατριαρχείο και ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης ο «ρουμ πατριάρκ», δηλαδή ο «Ρωμαίος πατριάρχης». Ωστόσο, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έχει αγαστές σχέσεις με το Κοπτικό Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας αφού είναι ομομήτρια.

Σχετικά άρθρα