Πρόταση νόμου προκειμένου να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατέθεσε στη Βουλή το Ποτάμι.
Σύμφωνα με την πρόταση, έργο του ΣΕΑ, θα είναι να συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και να συνδιαμορφώνει σε ανώτατο επίπεδο ένα συγκεκριμένο, αλλά και συνεχώς επικαιροποιούμενο Σχεδιασμό Εθνικής Ασφάλειας, ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη απέναντι σε κάθε σοβαρό ενδεχόμενο.
Όπως τονίζεται στην πρόταση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, πολλές δυτικές χώρες έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια και υπό διάφορες μορφές τη θέσπιση αντίστοιχου οργάνου.
Στην αρμοδιότητα του ΣΕΑ εντάσσονται, μεταξύ άλλων, θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματικής και αμυντικής αντιμετώπισης απειλών κατά της χώρας, στρατηγικής άμυνας, συντονισμού πληροφοριών και ασφάλειας πολιτών και πόρων.
Το ΣΕΑ, με βάση την πρόταση νόμου, θα υπάγεται στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα το συγκαλεί, θα το συντονίζει και θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Σε αυτό θα συμμετέχουν μόνιμα οι πρώην πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας και ένας υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος με ειδική αρμοδιότητα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και οι μόνιμοι υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (μέχρι τον ορισμό τους μετέχουν οι εκάστοτε υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας).
Μόνιμα θα συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών και ο διοικητής της ΕΥΠ.
Κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και άλλοι υπουργοί κατά την κρίση των μονίμων μελών του ΣΕΑ.