Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Το δημοψήφισμα στην Ιταλία θα φέρει τριγμούς στην Ευρώπη

Bloomberg: Το δημοψήφισμα στην Ιταλία  θα φέρει τριγμούς στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Ματέο Ρέντσι, Συνταγματική Αναθεώρηση,

“Το Understand Europe’s Political Tremors, Take a Look at Italy». Για να καταλάβετε τις πολιτικές δονήσεις στην Ευρώπη, ρίξτε μια ματιά στην Ιταλία, καθώς, τον τελευταίο αιώνα, η γειτονική χώρα έχει λειτουργήσει ως «βαρόμετρο» των τάσεων στην ήπειρο. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του για το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία το πρακτορείο Bloomberg.

Το 1920, ο φασισμός του Μουσολίνι αποτέλεσε τον προπομπό του Ναζισμού και του Χίτλερ. Τη δεκαετία του 1970, η ακροαριστερή και η ακροδεξιά τρομοκρατία ήταν με τη σειρά τους προάγγελοι ενόπλων οργανώσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμα και για την περίπτωση Τραμπ στις ΗΠΑ, υπάρχει η περίπτωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επίσης νίκησε τα «παραδοσιακά» κόμματα με τηλεοπτικά σλόγκαν, ρητορική κατά του συστήματος και επίδειξη πλούτου.

“Θα φανεί εάν ο λαϊκισμός που σαρώνει τον κόσμο ανεβαίνει ακόμα ή πρόκειται να υποχωρήσει”

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην περίπτωση του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, θα φανεί εάν ο λαϊκισμός που σαρώνει τον κόσμο ανεβαίνει ακόμα ή πρόκειται να υποχωρήσει. «Η Ιταλία είναι σαν σεισμογράφος» λέει ο Μαρκ Λαζάρ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Sciences Po στο Παρίσι. «Καταγράφει μικρές πολιτικές δονήσεις, που αργότερα εξαπλώνονται στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ως μεγαλύτεροι σεισμοί».

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έχει στοιχηματίσει το πολιτικό του μέλλον στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει συρρίκνωση της Γερουσίας ώστε να γίνει ευκολότερη η διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Μολονότι όταν ανέλαβε το 2015 την εξουσία ήταν ένα νέο πρόσωπο, ο Ρέντσι θεωρείται πλέον μέρος του κατεστημένου, και πολλοί ψηφοφόροι βλέπουν το δημοψήφισμα ως μια ευκαιρία «εκκαθάρισης». Ο ίδιος ο Ρέντσι έχει πει πως θα παραιτηθεί εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, οπότε το δημοψήφισμα έχει πάρει μορφή περισσότερο υπέρ ή κατά του ίδιου του Ρέντσι.

Η Αυστρία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν προεδρικές ή κοινοβουλευτικές εκλογές μέσα στο επόμενο έτος, και η Ισπανία αναμένει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σημειώνει με νόημα το Bloomberg.

Ο Μπερλουσκόνι, που ήταν πρωθυπουργός για τρεις θητείες στο διάστημα 1994-2011, ήταν αναμφίβολα λαϊκιστής, ωστόσο η συγκεκριμένη τάση ενισχύθηκε το 2009, με την εμφάνιση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής έναν τηλεοπτικό κωμικό, τον Μπέπε Γκρίλο. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει σημειώσει επιτυχή πορεία στη Ρώμη και το Τορίνο και είναι κοντά στο κόμμα του Ρέντσι όσον αφορά στη δύναμη που κατέχει στην ιταλική πολιτική σκηνή. Το κίνημα θεωρεί το δημοψήφισμα ως ένα μέσω εκτοπισμού του Ρέντσι και πρόκλησης νέων εκλογών που θα του έδιναν την ευκαιρία να γίνει κυβέρνηση.

Η Ιταλία αποτελεί «εργαστήριο» νέων τάσεων, καθώς πολλοί «αντάρτες» έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς τους, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει δει 63 κυβερνήσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει το Bloomberg.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν προάγγελο αλλαγών στην Ευρώπη, εκτιμά ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Luiss-Guido Carli στη Ρώμη. «Η αστάθεια της Ιταλίας την καθιστά χώρο εκκόλαψης της δημοκρατικής κρίσης» αναφέρει, συμπληρώνοντας «πως οι αδύναμοι θεσμοί σημαίνουν ότι τα νέα κινήματα δεν καταστέλλονται ή καταπνίγονται όσο γρήγορα θα συνέβαινε κάτι τέτοιο αλλού».

Σχετικά άρθρα