Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρακινός σεΐχης φύλαρχος εξηγεί γιατί ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Ιρακινός σεΐχης φύλαρχος εξηγεί γιατί ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μάχη για τη Μοσούλη - Η πολιορκία της Μοσούλης, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Ο Ιρακινός σουνίτης Άραβας φύλαρχος σεΐχης Σιφούγκ Χαμάντι Αλ Χανάσχ, ο οποίος πριν ένα μήνα κατάφερε και απέδρασε από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Μοσούλη, βρίσκοντας καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν, μίλησε στο BasNews και εξήγησε γιατί είχε ορκιστεί πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση.

Ο σεΐχης Σιφούγκ Χαμάντι Αλ Χανάσχ, που δέχεται σκληρές επικρίσεις για την υποτέλεια που δήλωσε στους τζιχαντιστές, προσπάθησε να εξηγήσει τη θέση στην οποία βρέθηκε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Άραβες αρχηγοί φυλών που όχι μόνο εξαναγκάστηκαν να δηλώσουν πίστη στον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και στο “χαλιφάτο” του αλλά και να καταφερθούν με δημόσιες δηλώσεις κατά των Κούρδων Πεσμεργκά και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Αρχικά είπε ότι δεν εγκατέλειψε τη Μοσούλη όταν η πόλη δέχτηκε επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 διότι ούτε αυτός, ούτε πολλοί άλλοι, πίστευαν ότι μερικές εκατοντάδες άτακτοι θα μπορούσαν να καταλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Πίστευαν, όπως είπε, ότι οι τζιχαντιστές θα έμεναν λίγες ημέρες στην πόλη και μετά θα τους έδιωχναν.

“Επίσης, είμαστε μια πολύ μεγάλη οικογένεια και ήταν αδύνατο να μαζευτούμε όλοι για να φύγουμε από τη Μοσούλη με τη μία… Εξάλλου αυτοί [οι τζιχαντιστές] έκλεισαν όλες τις εξόδους της πόλης λίγο μετά την άφιξή τους”.

Σύμφωνα με τον σεΐχη Χανάσχ, μερικούς μήνες μετά την κατάληψη της πόλης ένας πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος τώρα είναι οπλαρχηγός του ISIS στη Μοσούλη, του μετέφερε μια διαταγή να παραστεί σε σύσκεψη όλων των Αράβων φυλάρχων που συγκαλούσε το Ισλαμικό Κράτος.

“Μου έδωσαν και μια επιστολή την οποία διαταζόμουν να αναγνώσω, ήταν μια δημόσια δήλωση στη συνάντηση, στην οποία καταριόμουν τις ιρακινές δυνάμεις, τους σιίτες παραστρατιωτικούς και τους Πεσμεργκά”, είπε, σημειώνοντας ότι τηλεφώνησε τότε σε αξιωματούχο των κουρδικών Αρχών ασφαλείας και σε έναν κυβερνητικό στη Βαγδάτη για να τους ενημερώσει και αμφότεροι τον διαβεβαίωσαν ότι τα λόγια του δεν θα “μετρούσαν” επειδή τελούσε υπό εξαναγκασμό.

“Χιλιάδες βαριά οπλισμένοι Ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τη Μοσούλη μπροστά σε μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές. Μόνος μου περίμεναν να αντισταθώ ενάντια σε αυτή τη βαρβαρική ομάδα;”, δήλωσε ρητορικά ο σεΐχης Χανάσχ.

Ο όρκος πίστης που έδωσαν οι αρχηγοί των φυλών στο Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν όμως αρκετός. Οι εξτρεμιστές αύξησαν την πίεση στους φυλάρχους.

Ο σεΐχης Χανάσχ, που του ανήκει ένα βενζινάδικο στη Μοσούλη, είπε ότι οι τζιχαντιστές το λεηλάτησαν, υποχρέωσαν την οικογένειά του να πληρώσει 12 εκ. ιρακινά δηνάρια για θρησκευτικό φόρο και πολλές φορές συνέλαβαν μέλη της οικογένειάς του ενώ απείλησαν ότι θα του σκότωναν τον γιο και τον αδελφό του.

Ο Χανάσχ κατάφερε να αποδράσει από τη Μοσούλη μαζί με 38 ακόμα μέλη της οικογένειάς του λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείριση για την απελευθέρωση της πόλης.

Περπάτησαν 14 ώρες στην έρημο μέχρι να φτάσουν στις κουρδικές γραμμές και να ζητήσουν άσυλο και προστασία στις 16 Οκτωβρίου, την παραμονή της έναρξης της μάχης.

Ο σεΐχης Χανάσχ ωστόσο είπε ότι υπάρχουν και λίγοι Άραβες αρχηγού φυλών που πιστεύουν στο Ισλαμικό Κράτος και αυτή τη στιγμή συνεργάζονται μαζί του.

Σχετικά άρθρα