Μόνος του θα μείνει σε λίγο ο ιδεοληπτικός Σόιμπλε, καθώς τόσο η Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του Eurpogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκαν υπερ της χαλάρωσης της λιτότητας στην ΕΕ, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάχεται λυσσαλέα για σκληρή δημοσιονομική λιτότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση της σήμερα Τετάρτη συστήνει την υιοθέτηση μιας πιο «θετικής» δημοσιονομικής στάσης στην Ευρωζώνη για το 2017, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως μια «περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη το 2017 και 2018, κρίνεται «ακατάλληλη», επικαλούμενη την ανάγκη να διατηρηθεί σε τροχιά ανάκαμψης η Ευρωζώνη.
Η Κομισιόν προτείνει μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017, η οποία θα προέλθει -σύμφωνα με την Επιτροπή- από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης».
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μία εποικοδομητική συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου.
Επίσης και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εκτός από την λύση για το χρέος θα συζητηθεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μαζί βέβαια με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης.