Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι εννοεί ο Κουρουμπλής όταν μιλάει για “γαλάζια” ανάπτυξη

Τι εννοεί ο Κουρουμπλής όταν μιλάει για “γαλάζια” ανάπτυξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Εφοπλιστές, Ναυτιλία, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,

“Η Ελλάδα στη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση, που λέγεται γαλάζια ανάπτυξη“, δήλωσε ο ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, διευκρινίζοντας ότι “η θάλασσα για άλλη μια φορά μπορεί να αποδειχθεί η λυδία λίθος που θα βγάλει τον ελληνισμό από αυτή τη στασιμότητα”

Συμπλήρωσε δε ότι πρέπει να συγκροτήσουμε όλοι μαζί ένα όραμα που θα ενεργοποιεί και θα κινητροδοτεί την προσπάθεια αυτού του τόπου.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Κουρουμπλής σε ερώτηση για τον ρόλο των εφοπλιστών και το αν η κυβέρνηση θα κάνει ανοίγματα στον εφοπλιστικό κόσμο, υπογράμμισε ότι «οι εφοπλιστές έπαιξαν κατά καιρούς ένα σημαντικό ρόλο». «Οι άνθρωποι που διαθέτουν πείσμα και έχουν κάνει τον ελληνικό στόλο πρώτη δύναμη έχουν μέσα τους πείσμα, επιμονή και πάθος. Και αυτό εμένα με αγγίζει σαν άνθρωπο, είναι και δικά μου αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα συνεργαστούμε λοιπόν», είπε και προσέθεσε «θέλω οι Έλληνες εφοπλιστές, να είναι οι σύγχρονοι Ηπειρώτες ευεργέτες και από την άλλη μεριά να αναγνωρίσουν το σημαντικό ρόλο της εργασίας στο καράβι, άρα και τη σημαντική παρουσία των Ελλήνων ναυτικών».

«Η Ελλάδα άνοιξε καλά τα αυτιά της, ακούει τα αιτήματα για το πώς θα πρέπει να γίνει όλη αυτή η προσπάθεια. Είχαμε προχθές την πρώτη συνάντηση με τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου και νομίζω ότι έφυγαν ενθουσιασμένοι από τη συζήτηση που κάναμε. Λαμβάνουμε τα πρώτα μέτρα, τα οποία λύνουν γραφειοκρατικά προβλήματα που τους ταλαιπωρούν στο εξωτερικό και με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια νέα αφετηρία δυναμικών αλλαγών και ανατροπών», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Μιλώντας για την εκλογή του Ντόλντ Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος, σημειώνει ότι δεν θεωρούσε ότι θα ήταν εύκολο η κ. Κλίντον να κερδίσει αυτή την αναμέτρηση, «διότι στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών όλα αυτά τα χρόνια συντελείται διέγερση κοινωνικών φαινομένων που ανατρέπουν το στάτους που είχε εμπεδωθεί», και τονίζει ότι «ο κόσμος αψήφησε τον φόβο που επιχειρήθηκε να επιβληθεί και επέλεξε να πάρει το ρίσκο».

Εκτιμά ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μπορεί «να φανεί πιο εσωστρεφής και πιο ψύχραιμος στο να ανοίγονται μέτωπα, τα οποία, δυστυχώς, με πολύ εύκολο τρόπο ανοίγονται και μετά είναι δύσκολο να σβήσεις τη φωτιά» και υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει τον ελληνισμό, στη νέα κατάσταση, γιατί υπάρχουν τέτοιες προσβάσεις οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν σε ζητήματα που μας αφορούν και επηρεάζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό πρόσημο για την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει σύντομα λύση για το χρέος, ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι «ούτε ο Τσίπρας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθύνη για το χρέος», σημειώνει ότι «αυτοί που δημιούργησαν το χρέος που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, δεν είχαν την αυτογνωσία και τη γενναιότητα να κάνουν μια υπέρβαση και να συνυπάρξουμε» και προσθέτει πως «είναι ανάγκη έστω και τώρα σε δυο τρία μεγάλα ζητήματα που είναι εθνικής σημασίας, να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ένας κωδικός επικοινωνίας των πολιτικών δυνάμεων και να συγκροτηθεί ένα πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο για την αντιμετώπιση τους. Βλέπω ότι με την επιμονή της κυβέρνησης υπάρχει Ιθάκη και αυτό έχει σημασία. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ποσοτική χαλάρωση και μέσα από μια τέτοια εξέλιξη η χώρα μπορεί να βγει από αυτό το τούνελ που βρίσκεται».

Αναφερόμενος στη συγκρότηση του ΕΣΡ, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «δεν θέλω να πω τώρα ποιος νίκησε και ποιος έχασε, κέρδισε η συνεννόηση», και υπογράμμισε ότι «στην κυβέρνηση οφείλει κανείς να πιστώσει, ότι αυτό που 27 χρόνια δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός από εκείνους που προεκλογικά δεσμεύονταν για την αποκατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου, αυτή η κυβέρνηση το επιχείρησε. Επίσης κατάφερε να πληρωθούν οι συχνότητες του Δημοσίου, διότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη ακόμα και από ένα ευρώ, για να στηρίξουμε όλους εκείνους που πληρώνουν την κρίση, για την οποία οι περισσότεροι δεν έχουν ευθύνη».

Κληθείς να σχολιάσει τη σύγκρουση του Νίκου Φίλη με την Εκκλησία, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε: «Οφείλει να αναγνωρίσει κανείς στον Νίκο Φίλη ότι δούλεψε πολύ σκληρά στο υπουργείο Παιδείας, και το ακούω και από ανθρώπους του χώρου της εκπαίδευσης. Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι πιστεύω ότι υπήρξαν ίσως στιγμές που δεν ήταν οι κατάλληλες για να ανοίξει αυτή η κουβέντα και εκεί δημιουργήθηκε η παρεξήγηση. Μπήκαν στη μέση και οι ακραίοι και δημιουργήθηκαν όλα αυτά. Νομίζω ότι ο Νίκος Φίλης δεν αμφισβητεί τον πολύ σημαντικό ιστορικό και διαχρονικό ρόλο της Εκκλησίας στον ελληνισμό».

Σχετικά άρθρα