Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σβίγκου: Το σαμποτάζ της ΝΔ για τις άδειες απέτυχε

Σβίγκου: Το σαμποτάζ της ΝΔ για τις άδειες απέτυχε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Νέα Δημοκρατία, Ράνια Σβίγκου, ΣΥΡΙΖΑ,

“Εμείς λοιπόν είμαστε οι πρώτοι που ανοίξαμε την αναγκαία συζήτηση για την αδειοδότηση και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου”, δήλωσε η Ράνια Σβίγκου και εξέφρασε την ικανοποίησή της λέγοντας ότι “τελικά μετά και από την αναδίπλωση της ΝΔ, συγκροτείται επιτέλους ΕΣΡ.”

Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων στα Παραπολιτικά, σχετικά με την οικονομία, η εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη διάψευση στα περί τέταρτου μνημονίου, νέων μέτρων κ.λπ. επικαλούμενη τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, του κ. Ράις.

“Αυτό που έχει αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους, και, βέβαια, το ΔΝΤ όχι απλά συμφωνεί αλλά πιέζει για ακόμα πιο τολμηρά βήματα, είναι ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα υπάρξει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα”, σημείωσε η Ρ. Σβίγκου.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖA

Πρέπει να σας πω ότι έχω μπερδευτεί, γιατί μετά τη χθεσινή απόφαση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ πανηγυρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζει και η ΝΔ, πανηγυρίζουν όλοι. Και δεν πανηγυρίζουν επειδή υπήρχε τελικά μια σύμπνοια και βγήκε ένα αποτέλεσμα. Πανηγυρίζουν ότι θεωρεί ότι ο ένας κέρδισε τον άλλον.

Νομίζω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τους πανηγυρισμούς και να δούμε την ουσία. Η ουσία είναι ότι με καθυστέρηση μεγάλη, αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ», συγκροτείται επιτέλους ΕΣΡ.

Αυτοί που οφείλουν να θεωρούν εαυτούς «δικαιωμένους» είναι εκείνοι οι οποίοι από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Να θυμίσω ότι πριν από 11-12 μήνες, που έγινε η πρώτη προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε κλειστές τις πόρτες της συναίνεσης από τη ΝΔ. Συνεχίσαμε και το επόμενο διάστημα και αφού δεν ήταν δυνατή η συναίνεση και αφού η ΝΔ είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους –να θυμηθούμε και τον κ. Τραγάκη που έλεγε ότι «όποια πρόσωπα κι αν φέρετε για τις ανεξάρτητες αρχές δεν πρόκειται να συναινέσει η ΝΔ», έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Εμείς λοιπόν είμαστε εκείνοι που και πρώτοι ανοίξαμε την αναγκαία συζήτηση για την αδειοδότηση και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, εκείνοι οι οποίοι προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να συγκροτηθεί ΕΣΡ, την ίδια στιγμή που η ΝΔ υποστήριζε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι απεριόριστος, ότι δεν χρειάζεται καμία διαδικασία αδειοδότησης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίμημα, ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος για να προχωρήσουμε στη συναίνεση κ.ο.κ. Τελικά μετά και από την αναδίπλωση της ΝΔ, η οποία κατέστη αναγκαστική λόγω του ότι απομονώθηκε μέσα στη διάσκεψη των προέδρων, αφού ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ τήρησαν μια στάση θεσμικής υπευθυνότητας, έστω και στην ύστατη στιγμή λοιπόν μετά την υποχώρηση αυτή κατέστη δυνατή η συναίνεση στη διάσκεψη των προέδρων.

Θεωρείτε ότι μερικά πράγματα από την πλευρά της κυβέρνησης θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά; Γιατί το ρωτώ… Γιατί θεωρώ ότι και τράβηξε πάρα πολύ αυτό το πράγμα και είχε αρνητικές επιπτώσεις και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και σε όσους συμμετείχαν σ’ αυτό, γιατί, όταν κάτι κουράζει τόσο πολύ τον κόσμο, κάποια στιγμή έχει και επιπτώσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από μια λογική ότι πρέπει να είναι τέσσερις άδειες, γιατί τέσσερις άδειες χωράει το φάσμα, γιατί τέσσερις άδειες είναι βιώσιμες – θυμάστε ήταν σημαία της κυβέρνησης- πλέον δεν υπάρχει αυτό. Ξεκίνησε από ένα συγκεκριμένο τίμημα για να βγει ένα συγκεκριμένο ποσό που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πήγαινε σε κοινωνικές ομάδες που είχαν ανάγκη, πάλι δεν προκύπτει αυτό. Δηλαδή δυο-τρία πράγματα που ήταν σημαία για την κυβέρνηση, πέραν της μάχης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς…

Η σημαία της κυβέρνησης ήταν, έχετε δίκιο, η μάχη κατά της διαπλοκής και η μάχη κατά της αεροπειρατείας. Αυτή ήταν η σημαία της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα ήταν δευτερεύοντα σε σχέση με την μεγάλη εικόνα που ήταν ότι πρέπει να υπάρξει δημοκρατική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και να θυμίσω επίσης ότι στους προηγούμενους νόμους ο αριθμός των αδειών καθοριζόταν με μια απλή απόφαση του υπουργού. Αυτό σκοπίμως το ξέχασε η ΝΔ όταν προσπάθησε να αντιπαρατεθεί στο νόμο Παππά, ξεχνώντας τι ίσχυε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να θυμίσω και το νόμο Ρουσόπουλου. Και ποτέ θεωρώ το πρόβλημα δεν ήταν ο αριθμός των αδειών. Αν ήταν αυτό, αυτό θα είχε φανεί κι από τις τοποθετήσεις της ΝΔ. Δεν μιλούσε για αριθμό η ΝΔ. Η ΝΔ, την περίοδο που συζητείτο ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, τι έλεγε; «‘Ότι δεν πρέπει να υπάρχει αδειοδότηση». Αυτό έλεγε. Ή ότι πρέπει να είναι «απεριόριστος ο αριθμός». Δεν ήταν το ζήτημά της αν θα ήταν τέσσερις ή πέντε. Δεν ήταν αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων. Θα θυμάστε αυτό που έλεγαν ότι, «επειδή τώρα είναι ψηφιακό το φάσμα, πρέπει να είναι απεριόριστος ο αριθμός, δεν μπορεί να υπάρχει αδειοδότηση, αυτά ήταν στο αναλογικό σήμα κ.ο.κ». Σε αυτά τα επιχειρήματα είχαμε να αντιπαρατεθούμε, όπως και στην προφανή άρνηση της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Εάν είχε συγκροτηθεί αυτό τον Γενάρη και όχι το Νοέμβρη, δέκα μήνες δηλαδή πριν, τότε δεν θα μιλούσε για τον αριθμό ο οποίος καθορίστηκε, το τέσσερα. Θα είχε συμφωνήσει και το ΕΣΡ σε έναν αριθμό.

Αυτό δεν έγινε επειδή η Ν.Δ. πόνταρε τα λεφτά της στο σαμποτάζ. Τελικά απομονώθηκε και μετά από αυτή την απομόνωση και το αποτυχημένο σαμποτάζ ήρθε σε συναίνεση και καλώς έκανε και ήρθε.

Πάμε στα θέματα της οικονομίας. Προφανώς από εκεί θα κριθεί και τα μέλλον της κυβέρνησης και το πώς θα πάει η χώρα. Η κυβέρνηση έχει βάλει ως βασικό στόχο το θέμα του χρέους. Και σε αυτή τη λογική τρέχει για να κλείσει τα προαπαιτούμενα, για να είναι εντάξει με τους εταίρους, για να μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση. Επειδή σιγά – σιγά αρχίζει να φαίνεται να στήνεται μια ιστορία στο εξωτερικό, ότι ναι μεν θα συζητήσουμε το χρέος, θα το δούμε, αλλά ενδέχεται να ξαναπάμε σε νέα μέτρα, σε νέα μνημόνια. Αυτά τα οποία τα έχουμε ζήσει όχι μόνο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με όλες τις κυβερνήσεις τις προηγούμενες τα τελευταία χρόνια. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε σε αυτό το πράγμα και σε αυτό που στήνεται τώρα;

Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, του κ. Ράις, διαψεύδουν τα περί τέταρτου μνημονίου, περί νέων μέτρων κ.λπ. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι έτοιμο το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς περισσότερα μέτρα και χωρίς περισσότερη λιτότητα. Αυτή ήταν η δήλωσή του. Όπου, βέβαια, μετά υπάρχει και η συνέχεια της δήλωσής του σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, τα οποία πρέπει να καταγραφούν τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ήταν και λίγο «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι βλέποντας αναλόγως πώς πηγαίνει η οικονομία, αν χρειαστεί μέτρα θα τα πάρουμε…

Ότι πρέπει να αποφασιστούν τώρα όμως. Γιατί, όταν εμείς μιλούμε για καθαρό διάδρομο για το χρέος, αυτό ακριβώς εννοούμε. ‘Ότι, ανεξάρτητα από το πότε θα εφαρμοστούν…. γιατί καταλαβαίνετε ότι τα βραχυπρόθεσμα είναι να εφαρμοστούν τώρα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα το επόμενο διάστημα. Σημασία, όμως, έχει αυτά να αποφασιστούν τώρα για να γνωρίζουν και οι επενδυτές, αλλά και η διεθνής οικονομία, να γνωρίζουν ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να μπορέσει αυτό, αφενός να προκαλέσει ανακούφιση στην ελληνική οικονομία και αφετέρου να δώσει ένα σήμα σταθεροποίησης της οικονομίας, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Και βγαίνει από την κρίση με τρόπο ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα βάρη στους Έλληνες πολίτες.

Εγώ συμφωνώ με αυτό και είναι και λογικό. Από εκεί και πέρα όμως εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει το κλίμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για να στηριχθεί η κίνηση της Ελλάδας για το χρέος; Να υπάρξει απομείωση, να υπάρξει δηλαδή μια ουσιαστική λύση χωρίς κάποια νέα μέτρα;

Αυτό που έχει αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους, και, βέβαια, το ΔΝΤ όχι απλά συμφωνεί αλλά πιέζει για ακόμα πιο τολμηρά βήματα, είναι ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα υπάρξει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι μια δέσμευση η οποία έχει γίνει ξεκάθαρη και μετά από τις τελευταίες δηλώσεις και του Μοσκοβισί και άλλων Ευρωπαίων και αυτό περιμένουμε να αποφασιστεί στο προσεχές Eurogroup.

Σχετικά άρθρα