Την απόφαση του ΣτΕ να εξετάσει επί της ουσίας τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες σχολίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Με τη χθεσινή απόφαση έγιναν παραδεκτές οι αιτιάσεις των καναλαρχών και το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να περάσει στην ουσία της υπόθεσης, είπε αρχικά ο Νίκος Παππάς και σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι σέβεται τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της και πορεύεται με αυτές.
Σε ερώτηση αν έπαιξε ρόλο στις ψήφους των συμβούλων Επικρατείας το φορτισμένο κλίμα που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα τις τελευταίες μέρες, ο κ. Παππάς τόνισε ότι εδώ και καιρό εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι πιέσεων προς τους δικαστές.
«Αυτό δεν είναι αποκάλυψη. Οποιοσδήποτε πολίτης παρακολουθεί τις στοιχειώδεις εξελίξεις θα δει ότι τα δελτία ειδήσεων έχουν πέσει με εμβρίθεια στο θέμα αδειοδότησης των καναλιών και σε συγκεκριμένους δικαστικούς», πρόσθεσε.
Και χαρακτήρισε ανήθικο να συνδέονται οι εξελίξεις με πτυχές της προσωπικής ζωής των δικαστών.
Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός είπε ότι έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα της απόφασης να μη συμμετάσχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Θα ήταν καλό για τη δημοκρατία μας η αξιωματική αντιπολίτευση να συμβαδίσει με την πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτημα για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός και για το αν μια τέτοια εξέλιξη δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις (σ.σ. εκλογές), ο κ. Παππάς απάντησε: «Αυτό επιδιώκουν οι άλλοι, έχει συγκροτηθεί παζλ τοποθετήσεων και συμφερόντων να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις διά μέσω δικαστικών αποφάσεων».
«Αν συμβεί αυτό, γυρίζουμε σε αντισυνταγματικό καθεστώς, σε μη αδειοδοτημένα κανάλια», τόνισε και εξήγησε ότι υπάρχει συνταγματική ρήτρα που υποχρεώνει καθεστώς αδειοδότησης για τηλεοπτικούς σταθμούς.
Είναι ντροπή -είπε ο υπουργός- να υπογράψουμε και εμείς παράταση της τροπολογίας-ντροπής για το νόμιμο(!) (σ.σ. «έτσι το έλεγαν», σχολίασε σκωπτικά) καθεστώς λειτουργίας των καναλιών.
Ο κ. Παππάς ρωτήθηκε και για το αν σκέφτεται να επαναφέρει την επίμαχη τροπολογία και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά τη σημερινή διάσκεψη προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και αφότου εξαντληθεί οποιαδήποτε εξεύρεση συναινετικής λύσης.
Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα του να βρεθεί μια συναινετική πρόταση όλων των αποχρώσεων.
Όπως είπε, είχαμε ένα ΕΣΡ που δεν είχε νόμιμη σύνθεση και τη συνταγματική και ηθική υποχρέωση να το αποκαταστήσουμε. Ωστόσο, «η Ν.Δ. “ναρκοθετεί” τη συγκρότηση για να μην μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Ωστόσο, επισήμανε, ότι τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να λειτουργούν εν κενώ, θα πρέπει η Πολιτεία να κάνει αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει.
Στο ερώτημα σχετικά με το «ποιος εκβιάζει ποιον», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι αυτό διερωτώνται όλοι οι πολίτες.
«Υπάρχει κανείς να θέλει αυτό το γκρίζο σκηνικό στην ενημέρωση, όπως τότε που έμεινε η ΕΡΤ έξω από τον χάρτη συχνοτήτων;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό διατείνεται ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, για να επαναλάβει ότι το πρόβλημα με τη Ν.Δ. είναι ότι εμφανίζεται συστηματικά ουραγός των συμφερόντων των καναλαρχών.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και άλλων, περί εκβιασμού της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για τηλεοπτικό παρακράτος, το οποίο επιχειρεί να επιβάλει πολιτικές, τη στιγμή που η συγκεκριμένη κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν υποστεί ανηλεή πόλεμο.
«Αλλά όσοι νομίζουν ότι θα υποχωρήσουμε, κάνουν λάθος», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Γιατί ο Έλληνας πολίτης βλέπει -ακόμα και αυτοί που έχουν δυσαρέσκεια με την κυβερνητική πολιτική- ότι σε αυτό το ζήτημα αυτή η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανέναν».
Σχολιάζοντας τις απόψεις περί «μιντιακού πραξικοπήματος», είπε ότι η θεσμική εκτροπή είναι η στάση της Ν.Δ. που λειτουργεί σαν ουρά των επιχειρηματιών και παρακολουθεί ασθμαίνοντας τη στάση τους.