Έχει βαλθεί να μας τρελάνει το ΔΝΤ. Από τη μία μιλά για ύφεση στην Ελλάδα και από την άλλη προβλέπει ανάπτυξη στην χώρα μας για το 2017.
Πιο συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας ( World Economic Outlook ) το Ταμείο προβλέπει ρεκόρ ανάπτυξης, που θα φτάσει στο 3,7% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ενώ εμφανίζεται πιο αισιόδοξο ακόμη και από το υπουργείο οικονομικών , βλέποντας οικονομική μεγέθυνση 0,1% του ΑΕΠ για φέτος και 2,8% για το σύνολο του 2017.
Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη, η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες
Αν επαληθευτεί στο ακέραιο η πρόβλεψη του ΔΝΤ , στο τέλος του επόμενου χρόνου , η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες μετά την Ιρλανδία , για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6% τους ΑΕΠ της . Ακόμη όμως και με το «ασημένιο μετάλλιο», η Ελλάδα θα έχει πετύχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των ανεπτυγμένων χωρών που δεν θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο διάστημα το 1,8% .
Μαζί με την Ελλάδα θα είναι το Λουξεμβούργο με ανάπτυξη επίσης 3,7% του ΑΕΠ του και ένα σκαλί κάτω η και η Μάλτα και η Λιθουανία με ανάπτυξη στο 3,3% του ΑΕΠ τους Η πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο της Γερμανίας θέλει ανάπτυξη 1,6% , της Γαλλίας 1,5% και της Ιταλίας 1,2% . Η πιο κοντινή σε εμάς Πορτογαλία , θα έχει ανάπτυξη κατά 1,1% του ΑΕΠ της και η Κύπρος 2,2% του ΑΕΠ της.
Σε ετήσια βάση το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 0,4% του ΑΕΠ από τις επίσημες προβλέψεις για το 2016 . Αυτό μεταφράζεται σε μια μικρή αλλά θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά 0,1% έναντι της μικρής ύφεσης κατά 0,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ακόμη και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του . Για το 2017 ξεπερνάει επίσης – έστω και οριακά – το ΥΠΟΙΚ προβλέποντας ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ έναντι ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ του προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Βασική προϋπόθεση η εφαρμογή του προγράμματος
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των προβλέψεων για την Ελλάδα είναι όπως αναφέρει η έκθεση , η Ελλάδα , να εκπληρώσει στο ακέραιο τα πρόγραμμα και κυρίως τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα οποία έχει δεσμευτεί .
Σε συνέχεια της πρόβλεψης για την ανάπτυξη , το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα και την υπέρβαση και από καθεστώς του αποπληθωρισμού ( δηλάδη αρνητικού πληθωρισμού με χαμηλή ή αρνητική ανάπτυξη ) στο οποίο βρίσκεται εδώ και 40 συνεχόμενους μήνες η ελληνική οικονομία . Προβλέπει ετήσιο πληθωρισμό οριακά αρνητικό (-0,1% ) το 2016 και θετικό πληθωρισμό που θα έχει μάλιστα αύξηση κατά 0,6% το 2016.
Ένα ακόμη στοιχείο με το οποί στηρίζει την πρόβλεψη της για ανάπτυξη θα συμβαδίσει και με αύξηση της παραγωγικότητας είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι μηδενικό μέχρι και το 2021 και όχι ελλειμματικό όπως ήταν τα χρόνια μέχρι και το 2014.
Στο κρίσιμο μέγεθος της ανεργίας τονίζει από την κορυφή με το ποσοστό να προσεγγίζει το 28% πριν δύο χρόνια το 2016 δείχνει να προσγειώνεται έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς κοντά στα 22 % για το 201.