Η οικονομική κρίση φαίνεται να αγγίζει τώρα και τη Σαουδική Αραβία η οποία προχωράει σε περικοπές μισθών και ακύρωση καταβολής των μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους ενώ από τις μειώσεις δεν ξέφυγαν ούτε οι υπουργοί που θα δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 20%.
Μείωση του υψηλού ελλείμματος
Σε μια χώρα που εδώ και χρόνια έχει συνηθίσει στη γενναιοδωρία της κυβέρνησης η απόφαση αυτή αποτελεί σίγουρα έκπληξη. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειώσει το υψηλό της έλλειμμα εν μέσω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του παρατεταμένου πολέμου στη γειτονική Υεμένη.
Οι μειώσεις αφορούν την καταβολή μπόνους για το σεληνιακό έτος που λήγει αυτόν τον μήνα (σ.σ. το ισλαμικό ημερολόγιο βασίζεται σε κύκλους των φάσεων της σελήνης και έχει 12 εναλλασσόμενους μήνες των 30 και 29 ημερών).
Επίσης, οι μισθοί των μελών του νομοθετικού σώματος μειώθηκαν κατά 15%.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτής πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως έχει ήδη καθυστερήσει τις πληρωμές σε εργολάβους και άρχισε την περικοπή των επιδοτήσεων στα καύσιμα, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να μειωθεί στο 13% του ΑΕΠ της φέτος και κάτω από το 10% το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν τους μισθούς στο δημόσιο, καθιστώντας τις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα λιγότερο ελκυστικές για τους Σαουδάραβες.
«Οι δαπάνες για μισθούς εκτινάχθηκαν όσο διαρκούσε το ράλι στις τιμές πετρελαίου» δήλωσε ο Simon Williams επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μιλώντας στο Bloomberg. «Η εποχή όμως αυτή τελείωσε, οι δαπάνες για μισθούς πρέπει να κοπούν», πρόσθεσε.