Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Από τη Μπρατισλάβα ξεκινά η αντεπίθεση του ευρωπαϊκού Νότου

Από τη Μπρατισλάβα ξεκινά η αντεπίθεση του ευρωπαϊκού Νότου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βρετανία, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μπρατισλάβα, Σλοβακία, Σύνοδος Κορυφής,

Στη σκιά του Brexit και με τον “αέρα” των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας και οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται στη Μπρατισλάβα να λάβουν αποφάσεις για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, προσέρχεται στη Σύνοδο με στόχο να καταστήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών ως ένα βασικό σημείο αναφοράς της διάσκεψης.

Αυτός εξάλλου, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ήταν και ο στόχος της πρωτοβουλίας Τσίπρα, προκειμένου τα κοινά ζητήματα που απασχολούν τις χώρες της Μεσογείου να μπορέσουν να πιέσουν στην συνδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ως εκ τούτου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Αθήνα, και οι επτά χώρες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή θα εμφανιστούν ενώπιον των ομολόγων τους με ατζέντα στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Τα βασικά σημεία της ατζέντας του πρωθυπουργού θα είναι τα εξής:

Ασφάλεια: Αναβάθμιση της Ευρώπης ως διεθνούς δύναμης κι όχι ως περιφερειακής, ώστε να καταστεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ασφαλής για τους πολίτες της.

Προσφυγικό: Η διαχείριση του προσφυγικού μέσα από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων με συνεργασία με τις όμορες χώρες, βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν εντάσεις και αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Οικονομία: Ανάπτυξη, ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενίσχυση του πακέτου Juncker, μείωση της ανεργίας και προώθηση της απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι υποδεχόμενος τους ηγέτες στην Αθήνα «λίγες μέρες πριν από μια πολύ σημαντική -άτυπη αλλά σημαντική- σύνοδο των “27” στην Μπρατισλάβα», ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει τον στόχο «να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ».

«Η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό», είχε υπογραμμίσει στην τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

Η αλλαγή συσχετισμών στην ευρωπαϊκη σκακιέρα έχει θορυβήσει τις χώρες του Βορρά αλλά και το Βερολίνο, όπως φάνηκε από το εσπευσμένο ταξίδι που πραγματοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ πριν τη Μπρατισλάβα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα η κ. Μέρκελ η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: Την οικονομία, το προσφυγικό και την ασφάλεια.

Αν και για το προσφυγικό Αθήνα και Βερολίνο βρίσκουν πολλά σημεία επαφής, το ζήτημα της οικονομίας και η προσπάθεια του Νότου για ανάσχεση της λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» της σημερινής Συνόδου με τη Μέρκελ, ενώ τα του προσφυγικού θα αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης με τις ανατολικές χώρες που συνασπίζονται γύρω από τον Ντόναλντ Τουσκ και τάσσονται κατά της περαιτέρω ενοποίησης της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός πάντως ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «εμείς θα προτάξουμε αυτή την ατζέντα, είναι μία θετική προοπτική εντός της ΕΕ και δεν αποτελεί διασπαστική ομαδοποίηση».

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι η επικείμενη Σύνοδος της Μπρατισλάβα αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα συγκρατημένη αισιοδοξία έχει σκορπίσει στο Μαξίμου η τοποθέτηση Γιούνκερ, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ατζέντας της Ευρωμεσογειακής, γεγονός που άλλωστε έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Βερολίνου που μέχρι στιγμής πάντως έχει εκφραστεί ανοιχτά μονάχα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πέραν όλων των άλλων σημείων που εφάπτονται, στη Διακήρυξη των Αθηνών περιλαμβάνεται η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του πακέτου Γιούνκερ κάτι που ο ίδιος πρότεινε με την ομιλία του την Τετάρτη (620 δισ. έως το 2020) «για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Σύνοδος αρχίζει το πρωί με την άφιξη στον χώρο της συνόδου και την υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας.

10:00-10:30

Άφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

11:00-13:30

1η συνεδρία εργασιών

13:45-14:00

Οικογενειακή φωτογραφία

14:30-16:00

Ανεπίσημο γεύμα

16:00-16:30

Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας

17:00-19:00

2η συνεδρία εργασιών

19:30-20:30

Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών.

Σχετικά άρθρα