Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ρόμπερτ Πεφάνης
Καθηγητής Επικοινωνίας

Omnia mecum mea porto

Omnia mecum mea porto
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οικονομική Κρίση, Ρόμπερτ Πεφάνης,

Νομοτελειακά, ότι έχει αρχή, έχει και τέλος.

Το τέλος ενός γεγονότος είναι η αφετηρία, η γέννηση ενός άλλου.

Η κρίση που κλονίζει την υφήλιο, άλλες χώρες λιγότερο και άλλες περισσότερο, σηματοδοτεί το τέλος ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ξεκίνησε ουσιαστικά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκαν σε υπέρμετρο βαθμό στη Δύση, ο ατομικισμός και η δημιουργία και συσσώρευση πλούτου εις βάρος του κοινού καλού.

Ο άνθρωπος διαβρώθηκε και τοποθέτησε την προσωπικό πλουτισμό πάνω από το κοινωνικό σύνολο.

Το αγγλοσαξονικό πρότυπο της «Προτεσταντικής ηθικής» που ουσιαστικά υπήρξε ο κινητήριος μοχλός του καπιταλισμού, βρήκε μιμητές και στη χώρα μας.

Ο ρόλος των ΜΜΕ, η επιρροή της Δυτικής κουλτούρας σε όλους τους τομείς της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και η παιδεία, απομάκρυνε τον άνθρωπο από έννοιες όπως η αλληλεγγύη και η κοινή προσπάθεια.

Το Δυτικό μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι το μόνο.

Οι περισσότεροι Ασιατικοί πολιτισμοί επικεντρώνονται στην ευημερία του συνόλου και στη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου.

Ιδίοις όμμασι σε ταξίδι που πραγματοποίησα στην Ινδία, διαπίστωσα ότι ο πλουτισμός είναι καταδικαστέος και ασύμφωνος με τον πολιτισμό τους.

Αντιθέτως, θεωρούν ότι κάθε άνθρωπος προσφέρει σημαντικό έργο στην κοινωνία, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και γνώσεων.

Εν κατακλείδι, εκτιμώ ότι η παρούσα κρίση είναι μια ευκαιρία να αποβάλουμε τον ατομικισμό, τον πλουτισμό και να υιοθετήσουμε την ομαδικότητα, δημιουργώντας μια γενιά πολιτών που θα νοιάζονται για το κοινωνικό όφελος και την ευημερία όλων.

Ως γονείς, οφείλουμε να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας στις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης, όχι για προσωπικό όφελος, αλλά για τη βελτίωση της ζωής όλων.

Είναι η ευκαιρία να «είμαστε στο εμείς» όπως ήθελε και ο Μακρυγιάννης και όχι στο «εγώ».

Ας καταφέρουμε η νέα γενιά να καυχιέται για τα επίπεδο της παιδείας, για τη βελτίωση των δημοσίων αγαθών και για τον ανθρωπισμό, αντί για τον πλουτισμό και την επίδειξή του.

Ας υποστηρίξουμε τη νέα γενιά να αγγίξει ένα ανώτερο επίπεδο πολιτισμού και ανθρωπισμού και ερωτηθείσα για το τι έχει επιτύχει, να απαντά: Omnia mecum mea porto (ό,τι έχω αποκτήσει το φέρω πάνω μου-δηλαδή, τη γνώση και όχι τα υλικά αγαθά).

  • Η Αρμενία εισέρχεται σε μια από τις πιο δραματικές περιόδους της ιστορίας της και οι ερασιτέχνες του «ρωσικού κόσμου»
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «When the sharks the sharks devour Little fishes have their hour». Bertolt Brecht, «The Caucasian Chalk Circle» Ο υπογράφων το παρόν σχόλιο πιστεύει ακράδαντα ότι, τα πολιτικά «παιχνίδια», ιδιαιτέρως αυτά που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, είναι για τα «μεγάλα παιδιά», δηλαδή για...
  • Ο Έντι Ράμα μιλά για αλβανική «μειονότητα» στην Ελλάδα
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Έντι Ράμα στην αλβανική τηλεόραση: «Το ζήτημα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αποδοχής των Αλβανών ως ισότιμων πολιτών και της χορήγησης των απαραίτητων εγγράφων είναι ένα θέμα που το γνωρίζουμε και για να πούμε την αλήθεια έγινε ένα βήμα μπροστά στο...
  • FB το «τοξικό» – «Τα εν οίκω μη εν δήμω»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Το FB έχει εξελιχτεί σε ένα ολότελα «τοξικό» Μέσο. Η τοξικότητά του «πλαταίνει» κι από τους πολλούς «ψυχολόγους» ή «συμβούλους σχέσεων» που με βιντεάκια δίνουν «συμβουλές» προς άγρα πελατών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εικονική πραγματικότητα που «δημιουργούν», οδηγούν τους ανθρώπους...