Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρετός για τη ΔΕΘ – Σύνθημα Τσίπρα για “κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα”

Πυρετός για τη ΔΕΘ – Σύνθημα Τσίπρα για “κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Ελληνική Κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Τηλεόραση,

“Έχουμε υλοποιήσει τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις μας, προχωράμε με κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα μέχρι την έξοδο από την κρίση”, ήταν το σύνθημα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει ΔΕΘ στο χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συναντήσεις για την προετοιμασία της ατζέντας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Ίδρυμα συνεχίζονται και σήμερα με απανωτά τετ α τετ με στενούς συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο, ώστε να έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες μέχρι την Πέμπτη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τηρείται σιγή ασυρμάτου για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ανακούφισης των ευπαθών ομάδων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, όπως έχει προαναγγείλει μετά την εισροή 246 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο μικροσκόπιο έχουν μπει το ΕΚΑΣ με κυβερνητικούς αξιωματούχους να κρατούν ωστόσο κλειστά τα χαρτιά τους για τον τρόπο με τον οποίον θα επιλέξει η Ηρώδου Αττικού να διαθέσει το ποσό αυτό ως κοινωνικό μέρισμα.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα κινηθεί στη βάση του απολογισμού του κυβερνητικού έργου, την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προσέλκυση επενδύσεων, τις ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο προκειμένου να παταχθεί η γραφειοκρατία, την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με το νέο δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας, την προσπάθεια επαναφοράς των 100 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο και φυσικά το “ιερό δισκοπότηρο” της απομείωσης του χρέους, που βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.

Παράλληλα, για το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και με αφορμή τα – «κακόβουλα» όπως χαρακτηρίζονται – σενάρια για καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη της Τρίτης ζήτησε από τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να μην εισέλθει η χώρα και η οικονομία σε νέα κατάσταση αβεβαιότητας και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση. Για το συγκεκριμένο θέμα στο Μαξίμου ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στα 1,7 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς θα αποτελέσει μία μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην αγορά, καθώς και στο ιερό δισκοπότηρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δεν είναι άλλο από την αναδιάρθρωση του χρέους.

“Κλείστε τα προαπαιτούμενα”

Για το θέμα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο κυβερνητικό επιτελείο κατηγορούν για “κινδυνολογία” τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις… προειδοποιήσεις προς τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα λόγω του στρατηγικού αδιεξόδου στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

«Η κινδυνολογία είναι το καταφύγιο απελπισίας του κ. Μητσοτάκη» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο και την χρεωκοπία της πολιτικής του, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλο καταφύγιο πέρα από την ασύστολη κινδυνολογία.

Αναζητά διαρκώς ευκαιρία να τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη, ανακαλύπτοντας «μπαμπούλες» που υπάρχουν μόνο στους μύχιους πόθους του.

Το ίδιο έκανε στην πρώτη διαπραγμάτευση, το ίδιο κάνει και τώρα», υποστήριξε.

«Δυστυχώς γι αυτόν, η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά και οι πολίτες αρνούνται να τον πάρουν στα σοβαρά. Γι αυτό, τον καλούμε να αναζητήσει άλλον τρόπο, προκειμένου να βγάλει το κόμμα του από το βαθύ πολιτικό τέλμα στο οποίο είναι εγκλωβισμένο.

Στο επίκεντρο και η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει πλέον και η Ευρωμεσογειακή Σύνδοος, με την Αθήνα να προσδοκά στην υπογραφή μίας κοινής διακήρυξης από τις 7 χώρες του Νότου, με την οποία θα πάνε από κοινού με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη να αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής αλλά και να υπάρξει συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Ένα πρώτο δείγμα των προσδοκιών της Αθήνας από την ευρωμεσογειακή σύνοδο έδωσε ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σε συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα τόνισε την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί η Ευρώπη στη λογική της αδράνειας, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που καταδεικνύει την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, υπογράμμισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών της δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η ενίσχυση του πακέτου Γιούνκερ και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με θετικές εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο με σκοπό τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών των τελευταίων δύο ετών, καθώς και ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή με διπλωματικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών.

Σχετικά άρθρα