Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στη Βουλή για την απλή αναλογική

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στη Βουλή για την απλή αναλογική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητοι Βουλευτές, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Εκλογικός Νόμος, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Το ΠΟΤΑΜΙ, Χρυσή Αυγή,

Μάχη μέχρις εσχάτων είναι αποφασισμένη να το παλέψει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου για την απλή αναλογική στις αμέσως επόμενες εκλογές.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την κίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να «σπάσει» στα δύο το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή για να «κερδίσει» το ΚΚΕ, που δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής αλλά και το άρθρο για την κατάργηση του μπόνους.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα 179 βουλευτές θα ψηφίσουν το «βασικό» άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την άμεση ισχύ του νόμου εάν «περάσει» με 200 ψήφους, ανεξαρτήτων των ψήφων που θα λάβουν τα υπόλοιπα άρθρα: 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 9 της Ένωσης Κεντρώων, μια (1) του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου που δήλωσε πως θα στηρίξει.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Χρυσής Αυγής, που επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Εάν υπερψηφίσουν οι 18 βουλευτές της, οι θετικές ψήφοι φθάνουν τις 197. «Όχι» θα πουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης.

Ωστόσο η κυβέρνηση ελπίζει να υπάρξουν διαρροές είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από το Ποτάμι, καθώς υπάρχουν βουλευτές που είναι αναφανδόν υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ακολουθήσουν τις “γραμμές” των κομμάτων τους, που επί τη ουσίας γίνονται ουρά της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα