Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανικός στις Βρυξέλλες – Δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου και στην Ουγγαρία

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Ουγγαρία, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Η Ουγγαρία θα προχωρήσει στις 2 Οκτωβρίου στο δημοψήφισμα που πρότεινε η κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο αντιτίθεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε η ουγγρική Προεδρία.

Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ.

Ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υιοθετεί αντιμεταναστευτική ρητορική, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός των κρατών – μελών για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που αποτελούν τις πύλες εισόδου στην Ε.Ε..

Η Ουγγαρία θέτει θέμα εθνικής κυριαρχίας

Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι αυτές οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών, που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους 28, παραβιάζουν την κυριαρχία της.

Στις αρχές του Απριλίου, η ουγγρική κυβέρνηση άρχισε την εκστρατεία της υπέρ του όχι, προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη «τρομοκρατών» ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα αποφασίστηκε «με διαδικασία απόφασης επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα κράτη – μέλη» και ότι το σχέδιο αυτό έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η Ουγγαρία προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελπίζοντας να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση.

Στην πράξη, το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωρά αργά, με ομάδες λίγων δεκάδων προσφύγων μεταφέρονται τακτικά από την Ελλάδα ή την Ιταλία σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. που έχουν δεσμευτεί να τους δεχθούν.

Σχετικά άρθρα