Ξεπερνά τα 3,5 χρόνια η επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, με συνδυασμούς νεότερων θεραπειών ανακοίνωσαν οι επιστήμονες στη Βαρκελώνη.
Πολύτιμα χρόνια, με καλή ποιότητα ζωής, προσφέρουν σε ανθρώπους που υποφέρουν από μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, οι συνδυασμοί στοχευμένων θεραπειών, όπως ανακοινώθηκε στο 18ο παγκόσμιο συνεδρίο γαστρεντερικού καρκίνου.
«Η μέση επιβίωση ενός ανθρώπου που έχει σήμερα μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, έχει φτάσει έως 40 μήνες. Αγοράζουμε, θα μπορούσε να πει κάποιος πολύτιμο χρόνο για τον ασθενή, παρατείνουμε την επιβίωση και ουσιαστικά του δίνουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει και τις καινοτόμες θεραπείες που έρχονται»
Αυτά τονίζει, μιλώντας στο www.praktoreio-ygeias.gr ο Γεώργιος Πενθερουδάκης, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξηγώντας, ότι, με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο, ο ασθενής με μεταστατικό καρκίνο του παχέως εντέρου, μπορεί με το κατάλληλο γι αυτόν φάρμακο, να μεγιστοποιεί το θεραπευτικό του όφελος και να αποφεύγει το ακατάλληλο φάρμακο, που ενδεχομένως έχει παρενέργειες και κοστίζει πολύ περισσότερο.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο, τα στοχευμένα αυτά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως συνδυασμός με τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες, απευθύνονται σε συγκεκριμένους ασθενείς που εμφανίζουν μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια.
Πρόκειται ουσιαστικά για βιολογικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων,όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, πανιτουμουμάμπη και σετουξιμάμπη.