Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το colpo grosso Τσίπρα με την απλή αναλογική στους αρχηγούς

Το colpo grosso Τσίπρα με την απλή αναλογική στους αρχηγούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εκλογικός Νόμος, Νέα Δημοκρατία, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παναγιώτης Ρήγας, ΣΥΡΙΖΑ,

Την ανάγκη να γίνουν μεγάλες αλλαγές στον εκλογικό νόμο υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της Κουμουνδούρου σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και κομματικές πηγές, οι οποίες διαβεβαιώνουν πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει εκτενής διακομματικός διάλογος με στόχο ευρύτερες συναινέσεις για το νέο εκλογικό νόμο.

Η πρόταση την οποία θα μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους θα έχει επαφές πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας βασίζεται σε τρεις άξονες, οι οποίοι τέθηκαν επί τάπητος στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Απλή αναλογική ψήφος με κατάργηση του μπόνους των εδρών.
  • Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και κυρίως των τεσσάρων μεγαλύτερων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
  • Πιθανή μείωση του κατώτατου ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3%, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.
  • Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα μείωσης της κατώτατης ηλικίας για συμμετοχή στο εκλέγειν στα 17 έτη, με το θέμα ωστόσο να εξετάζεται συναρτήσει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν πρέπει να αναμένονται πριν την ερχόμενη Πέμπτη, δεδομένου του βεβαρυμένου προγράμματος του πρωθυπουργού.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσο θα υπάρξει κατά μόνας διερευνητική επαφή του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς ή σύγκλιση Πολιτικών Αρχηγών, ως πιθανότερο σενάριο λογίζεται το πρώτο.

Με τον τρόπο αυτόν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης που επί της αρχής τάσσονται θετικά υπέρ του ενδεχομένου της απλής αναλογικής.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά πλέον η στάση που θα κρατήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, του οποίου η “άδολη” αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα.

Στην περίπτωση που Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων συναινέσουν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, επιτυγχάνεται η εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος από τις επόμενες εκλογές, αφού συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα 2/3 της Βουλής.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται επίσης η άρνηση της ΝΔ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθεται στην απλή αναλογική ψήφο.

Όπως και να έχει ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα προς ευρεία συζήτηση, δίχως να αποκλείονται αλλαγές στην κατεύθυνση των ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούνται για τη μεγάλη θεσμική αλλαγή.

Ωστόσο, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων μπροστά σε μία δημοκρατική τομή όπως η απλή αναλογική, αλλά και να δικαιολογήσουν… επαρκώς στην κοινωνία τυχόν διαφωνία τους, όπως αναφέρει κομματικός παράγοντας στο TRIBUNE.

Η τελική πάντως πρόταση θα γραφεί μέσα στην εβδομάδα , αφού πρώτα θα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου.

Επιμένει ο Κουρουμπλής

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής τάχθηκε εκ νέου υπέρ της κατατεθείσας πρότασης για απλή αναλογική σε δύο κατανομές και μειωμένου μπόνους κατά 30% στην τρίτη κατανομή σε κόμματα που έχουν προχωρήσει προεκλογικά σε προγραμματικές συμφωνίες.

Τέλος, πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν ότι η παρέμβαση των 53 της Πέμπτης δεν πέρασε ασχολίαστη στην Πολιτική Γραμματεία, αφού τέθηκε από τον γραμματέα του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα και εκφράστηκε ενόχληση εντός του κομματικού οργάνου. Ο ίδιος ο Πάνος Λάμπρου εκ μέρους των 53 εμφανίστηκε με αυτοκριτική διάθεση για τη κίνηση της διαρροής.

 

 

Σχετικά άρθρα