Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Mόνο Ν.Δ. και Λεβέντης είπαν “Όχι” στην καθολική απαγόρευση των offshore

Mόνο Ν.Δ. και Λεβέντης είπαν “Όχι” στην καθολική απαγόρευση των offshore
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Offshore Εταιρείες, Βασίλης Λεβέντης, Βουλή των Ελλήνων, Ένωση Κεντρώων, Νέα Δημοκρατία,

Με 190 «ναι» υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, ενώ «παρών» δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον Ν. Παρασκευόπουλο στην τροπολογία για τις εξωχώριες εταιρίες

Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε off sore εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες, εφόσον επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίμαχης τροπολογίας, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σοβαρές τις νομικές ενστάσεις και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις τους περί προσπάθειας αμνήστευσης και απαλλαγής ορισμένων πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι καμία τέτοια πρόθεση και από κανένα δεν υπήρξε στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, κατέθεσε ρύθμιση που ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία των εξήντα ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο παλαιότερων παραβάσεων και διευκολύνει μόνο να προσαρμοστούν όσοι εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο μετά την ψήφιση του νόμου.

Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:

-Η μεταβίβαση των μετοχών σε εξωχώριες εταιρείες εντός 60 ημερών (που επιβάλλεται από την τροπολογία) δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

-Δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι αν υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση ανάμεσα στην τέλεση μίας πράξης και τη διεξαγωγή της δίκης, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη.

Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Τα πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχεται η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρίες.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο καταλόγισαν στην κυβέρνηση ένοχη και ύποπτη στάση, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για υποκρισία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την κατάθεση αίτησης για ονομαστική ψηφοφορία του κόμματός του ενώ επέκρινε την αποχώρηση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αποχώρηση της ΝΔ δεν είναι λύση. Σημαίνει ενοχή και αποφυγή για να γίνει συζήτηση σε ένα μείζον ζήτημα που ενδιαφέρει την κοινωνία και είναι στοιχείο της κρίσης και της διαφθοράς που έφεραν την Ελλάδα εδώ όπου βρίσκεται σήμερα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τη Βουλή φέρνοντας μια «πονηρή και ενοχή ρύθμιση» και προσέθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για αυτό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, μίλησε για «γενικευμένη υποκρισία και λαϊκισμό», τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων που έχουν σημαντικότατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνεται από τον ελληνικό λαό και προσέθεσε ότι η υποκρισία περισσεύει για αυτούς που αμφισβητούν ότι είναι πράγματι προαπαιτούμενο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για «πολιτική απάτη που αποκαλύφθηκε» τόσο της κυβέρνησης, όπως είπε, που έφερε τη σκανδαλώδη ρύθμιση όσο και της ΝΔ, που είναι «βουτηγμένη στα σκάνδαλα της πολιτικής διαφθοράς».

«Δεν θα μπούμε σε δικολαβικά παιχνίδια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταλογίζοντας υποκρισία στη ΝΔ για την αποχώρησή της από τη συζήτηση και στην κυβέρνηση ότι αποδεικνύει πως η γυναίκα του Καίσαρα φαίνεται τίμια αλλά δεν είναι τίμια. «Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού και του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη σήψη και τη διαφθορά. Παρά τις επιφυλάξεις μας, όμως, θα την ψηφίσουμε», κατέληξε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς τόνισε ότι η προηγούμενη διάταξη δεν ήταν ούτε ηθική ούτε έντιμη ενώ εξέφρασε έντονες ενστάσεις και για τη σημερινή τροπολογία που, μεταξύ άλλων, όπως είπε, είναι άδικη ενώ την ίδια στιγμή αίρει το αξιόποινο αδίκημα όσων τυχών αποκαλυφθούν.

Κόντρα Τσίπρα – Θεοδωράκη με συκοφαντίες του επικεφαλής του Ποταμιού

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε με αστήρικτες συκοφαντίες στην κριτική που δέχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, για υιοθέτηση των θέσεων της Ν.Δ. στο ζήτημα της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν«άνθρωποι του Άκη Τσοχατζόπουλου, άνθρωποι που έχουν κλέψει κρατικό χρήμα».

Η συκοφαντική αυτή αναφορά του επικεφαλής του Ποταμιού προκάλεσε ένταση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Σ. Φάμελλου, ζήτησαν να ανακληθεί, καθώς είναι συκοφαντικές. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής διακόπηκε για λίγα λεπτά, μετά όμως την διακοπή ο Στ. Θεοδωράκης αρνήθηκε να ανακαλέσει, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκονται σήμερα σε υπουργικές θέσεις ή στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Στην πρόκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της προεδρεύουσας της συνεδρίασης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, να κατονομάσει αυτούς τους συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο Στ. Θεοδωράκης δεν απάντησε καταφεύγοντας μόνο σε υπεκφυγές ότι «κάποιοι ξαφνιάζονται από την αλήθεια»κι ότι όσα υποστήριξε «δεν ακούγονται για πρώτη φορά».

Κατόπιν της άρνησής του να κατονομάσει τους υποτιθέμενους συνεργάτες τουΆκη Τσοχατζόπουλου, τα σχόλια του επικεφαλής του Ποταμιού διαγράφτηκαν από τα Πρακτικά της Βουλής, με απόφαση της Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον Στ. Θεοδωράκη για τα όσα υποστήριξε σχετικά με την τροπολογία υπενθυμίζοντας ότι το Ποτάμι ψήφισε την αρχική ρύθμιση, αλλά επί τριήμερο έβγαζε καταγγελτικές για την κυβέρνηση ανακοινώσεις. «Σχοινοβατείτε μεταξύ ενός λόγου που φαίνεται σοβαρός και του λόγου του λαϊκισμού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας αποκάλεσε τον Στ. Θεοδωράκη «συνήγορο του απόντος» και σχολιάζοντας δηκτικά ότι αποχωρώντας ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης,άφησε στην θέση του τον επικεφαλής του Ποταμιού. Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Στ. Θεοδωράκη ότι η νέα ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε με νόημα πώς θα γίνει αυτό κι αν κάποιος μέσα από την αίθουσα της Βουλής θα είναι αυτός που θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Σχετικά άρθρα