Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μουζάλας: Η Ειδομένη θα καθαρίσει και μετά το Ελληνικό και ο Πειραιάς

Μουζάλας: Η Ειδομένη θα καθαρίσει και μετά το Ελληνικό και ο Πειραιάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Μουζάλας, Ειδομένη, Ελληνικό, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πειραιάς, Πρόσφυγες,

Δόθηκε προτεραιότητα στην εκκένωση της Ειδομένης για να σταματήσει «το αίσχος της φαβέλας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας πως η εκκένωση του Ελληνικού και του λιμανιού του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες είναι η επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, ο κ. Μουζάλας μίλησε εκτενώς για την επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης η οποία όπως είπε συνεχίζεται αλλά θα πρέπει να θεωρήσει κανείς ότι έχει τελειώσει, δεδομένου ότι όπως τόνισε από τους 8.500 – 9.000 ανθρώπους έχουν μείνει μόνο 2.000, αριθμός που τις επόμενες μέρες θα έχει φύγει.

Τόνισε δε ότι μέσα σε δυο μήνες δημιουργήθηκαν 40 – 45 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. «Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση «βάσταξε πολύ καιρό» και τώρα βρίσκεται στο αστυνομικό της κομμάτι το οποίο εξελίσσεται με «πρότυπο τρόπο».

Αμέσως μετά, συμπλήρωσε, η προτεραιότητα θα δοθεί στην εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, με τη μετεγκατάσταση των εκεί εβρισκόμενων προσφύγων και μεταναστών.

«Οι άνθρωποι δεν είναι για να ζουν σε γήπεδα», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί υγειονομικής βόμβας κάνοντας λόγο για πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε τη δημιουργία 5.500 θέσεων που έχουν εξασφαλιστεί σε διαμερίσματα αλλά και για χώρους σε κάποια ξενοδοχεία. «Το χάος που είχαμε παίρνει μορφή», επισήμανε.

Ο κ. Μουζάλας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, μια πιθανή καταστρατήγηση της οποίας εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει «μια πολύ άσχημη κατάσταση» για την Ελλάδα καθώς αυτή είναι που αποτελεί «τη βασική λύση για τη χώρα».

Όλες οι προσπάθειες, σημείωσε, θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα κάνει το δικό της μέρος και απαιτεί η ΕΕ και η Τουρκία να κάνουν το δικό τους.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ακόμα και δίχως τη συμφωνία αυτή αντικειμενικά θα μειώνονταν οι προσφυγικές ροές δεδομένου του κλεισίματος της Ειδομένης και του δρόμου προς τα βόρεια, αλλά εκτίμησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα ήταν εφικτό για κάποιο χρονικό διάστημα. «Άρα πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας», επέμεινε.

Ερωτηθείς για το τί θα γίνει με τους περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός που θα ξεπεράσει τις 10.000 – 15.000 θα μετεγκατασταθεί προς την Ευρώπη ενώ ένας άλλος αριθμός θα επωφεληθεί του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής.

Παράλληλα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, είπε, μιλώντας για μια τάξη μεγέθους των 10.000 – 15.000, αναγνωρίζοντας και ότι ορισμένοι θα επιστραφούν στις χώρες τους ως παράτυποι μετανάστες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου παρά την επιθυμία τους και εφόσον δεν ζητήσουν την οικειοθελή επιστροφή τους.

Σχετικά άρθρα