Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπακωνσταντίνου: O Kαραμανλής φταίει για τα μνημόνια

Παπακωνσταντίνου: O Kαραμανλής φταίει για τα μνημόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπανδρέου, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κώστας Καραμανλής, Μνημόνιο,

«Επαγγελματικά επιζητώ να ισορροπήσω, είμαι σε κακή οικονομική κατάσταση. Αυτό προέχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας μίλησε για τη φράση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», χωρίς να αποκαλύψει τον εμπνευστή της, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η φράση αυτή έκανε «ζημιά» καθώς «χρησιμοποιήθηκε από πολύ κόσμο ως απόδειξη ότι εμείς δεν γνωρίζαμε. Δεν ήταν έτσι. Τη χώρα δεν την οδήγησε στα βράχια μια φράση. Την οδήγησε ο απόλυτος εκτροχιασμός της οικονομίας το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η κατηγορία περί «φουσκώματος» του ελλείμματος έγινε από αυτούς που δεν ήθελαν να δουν την πραγματικότητα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι: «Το μνημόνιο θα είχε αποφευχθεί αν είχαν παρθεί μέτρα το 2008 και το 2009. Το 2008 έκλεισε με έλλειμμα 10% του ΑΕΠ. Εμείς δεν ήμασταν διατεθειμένοι να μην πληρώσουμε καθόλου μισθούς και συντάξεις. Διότι μόνο αυτή ήταν η λύση τότε».

Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο ίδιος τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός που θέλει να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα», αλλά όπως είπε «το να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα ήταν απαίτηση της κυρίας Μέρκελ. Τότε ούτε ο Σόιμπλε δεν το ήθελε. Τον Μάρτιο του 2010 η Ευρώπη κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ελλάδα ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η Μέρκελ ήθελε το Ταμείο για να πείσει και τις αγορές».

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε για τη σημερινή κυβέρνηση ότι: «Υπέγραψε τρίτο μνημόνιο όταν ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός και ότι η χώρα δεν χρειαζόταν τρίτο μνημόνιο», ενώ χαρακτήρισε το αίτημα για το πακέτο έξτρα μέτρων «απότοκο της έλλειψης εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση».

Σχετικά άρθρα