Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόντι: Κινούμαστε προς τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μόντι: Κινούμαστε προς τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρωπιστική Κρίση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ιταλία, Λαθρομετανάστες, Μάριο Μόντι, Μετανάστες, Οικονομική Κρίση, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Την ανησυχία του ότι η ΕΕ κινείται στο δρόμο της διάλυσής της εξέφρασε σε συνέντευξη του στο περιοδικό Politiko ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.

«Η ΕΕ διέρχεται μια κρίση που για πρώτη φορά οδηγεί εμένα και αρκετούς ακόμα να σκεφτούν για πρώτη φορά πως κινούμαστε προς τη διάλυσή της.

Η ΕΕ ποτέ άλλοτε δεν χτυπήθηκε από έναν τόσο μεγάλο αριθμό διαφορετικών κρίσεων αυτής της σοβαρότητας» τόνισε ο Monti, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, στην τρομοκρατία αλλά και στην οικονομική κρίση.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν και η ΕΕ εξελίχθηκε ιστορικά μέσα από μια διαδικασία κρίσης και από απαντήσεις σε κρίσεις, αυτήν την φορά φαίνεται πως δεν συμβαίνει αυτό» υπογράμμισε ο Monti, διατυπώνοντας τη δυσαρέσκεια του τόσο για τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών όσο και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Κανείς δεν θα μπορούσε σοβαρά να υπαινιχθεί ότι οι θεσμοί της ΕΕ (Κομισιόν, Κοινοβούλιο, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) είναι αυτοί που ευθύνονται για την έλλειψη μιας επαρκούς και έγκαιρης απάντησης στις σημερινές κρίσεις.

Είναι όμως υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» υποστήριξε ο Monti.

«Νομίζω ότι το καθοριστικό σημείο ήταν η οικονομική κρίση, η οποία συνέπεσε με την γαλλική προεδρία του 2008.

Τότε το πρόβλημα ήταν η διάσωση των τραπεζών και έως ένα βαθμό των κρατών.

Αυτό επρόκειτο να γίνει με χρήματα των κρατών –μελών, και όχι από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ωστόσο, ήταν αναπόφευκτο ότι η εξουσία πέρασε από την Κομισιόν στο Συμβούλιο» τόνισε ο Monti, ο οποίος υποστήριξε πως η άνοδος του Συμβουλίου συνέπεσε με την απότομη στροφή προς εθνικές πολιτικές που ρέπουν προς τον εθνικισμό, το λαϊκισμό και επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Ο βαθμός δυσπιστίας και προκαταλήψεων ανάμεσα στα κράτη του Νότου και του Βορρά, ανάμεσα σε αυτά της Ανατολής και της Δύσης δεν υπήρξε ποτέ πιο μεγάλος και πιο ξεδιάντροπα διατυπωμένος» είπε ο Monti.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να γίνει για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα των εθνικών κυβερνήσεων, ο Monti υποστήριξε πως δεν μπορούν να γίνουν και πολλά.

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους πολίτες ότι οι θέσεις που διατυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ανταποκρίνονται συνήθως στο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις υποκινούνται κυρίως από την πολιτική του κόμματος, αν όχι από προσωπικές πολιτικές» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Σχετικά άρθρα