Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους των προσφύγων”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Έκθεση βρετανικών πανεπιστημίων με τίτλο «Θάνατος από διάσωση: Οι θανατηφόρες επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ για μη – βοήθεια στη θάλασσα» κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για εξ αμελείας πρόκληση θανάτων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Οι ακαδημαϊκοί – συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι η αντικατάσταση της υπό ιταλική διοίκηση επιχείρησης Mare Nostrum τον Οκτώβριο του 2014 από την επιχείρηση Triton έχει συμβάλει στην αύξηση των πνιγμών στη Μεσόγειο.

Η νέα επιχείρηση περιλαμβάνει λιγότερα σκάφη και προτάσσει την αποτροπή προσφύγων από το παράτολμο ταξίδι αντί των επιχειρήσεων διάσωσης, σημειώνουν οι Βρετανοί ακαδημαϊκοί, την ώρα που οι συρράξεις σε Συρία και Λιβύη επιδεινώνονταν.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια επικαλούνται έγγραφα που δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων Frontex προχώρησε στη νέα επιχείρηση παρά την ύπαρξη εσωτερικής προειδοποίησης πως ο ανεπαρκής σχεδιασμός «πιθανώς θα οδηγούσε σε υψηλότερο αριθμό θανάτων».

Ο εκ των συντακτών της έκθεσης Τσαρλς Χέλερ από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου δήλωσε ότι οι πολιτικοί είναι ένοχοι «θεσμοθετημένης σκόπιμης αμέλειας».

Παράλληλα, νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Παγιδευμένοι στην Ελλάδα: Μια προσφυγική κρίση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανεπαρκείς συνθήκες στους περισσότερους από τους προσωρινούς καταυλισμούς την Ελλάδα.

Η οργάνωση προειδοποιεί πως «με τη διεθνή προσοχή στραμμένη στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η δεινή κατάσταση των περισσότερων από 46.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί υπό άθλιες συνθήκες σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα κινδυνεύει να ξεχαστεί».

Γίνεται λόγος για κέντρα όπου επικρατεί συνωστισμός, με πλήρη έλλειψη ιδιωτικότητας, όπου δεν υπάρχει θέρμανση και επαρκής αριθμός αποχωρητηρίων.

Παράλληλα σημειώνεται ότι από τους 66.400 αιτούντες άσυλο για τους οποίους υπήρξε δέσμευση τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα μεταφέρονταν από την Ελλάδα, μόνο 615 είχαν μεταφερθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έως τις 12 Απριλίου.

Ο Τζον Νταλχούιζεν, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, είπε ότι η απόφαση να κλείσει τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες και σε μια κατάσταση διαρκούς φόβου και αβεβαιότητας.

«Οι χώρες της ΕΕ έχουν επιδεινώσει την κρίση με την αποτυχία τους να δράσουν αποφασιστικά για να βοηθήσουν να μετεγκατασταθούν δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα. Εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν δράσουν επειγόντως για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για μετεγκατάσταση και για να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους αποκλεισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θα αντιμετωπίσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας των δικών τους αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση σημειώνει επίσης μεταξύ άλλων ότι εκτός από την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα, οι ιδιαίτερες ανάγκες των ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών δεν πληρούνται. Η χώρα καλείται να προβεί σε επείγουσες βελτιώσεις στο σύστημα ασύλου και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αποτελεσματική προστασία σε όσους έχουν παγιδευτεί στη χώρα. Ως κύρια προτεραιότητα, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για τη συστηματική παροχή πληροφοριών και για τον εντοπισμό των ατόμων με συγκεκριμένες ανάγκες.

Σχετικά άρθρα