Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι αδύνατο να δώσει συνέντευξη χωρίς μια, τουλάχιστον, καλή ατάκα.
Αυτό συνέβη και με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», στην οποία ανάμεσα σε άλλα δήλωσε πως του λείπει η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ενώ αναγνωρίζει ότι «πέρασε από κάθε διαδήλωση που θα μπορούσε να βρει εναντίον της Μάργκαρετ Θάτσερ», ο πρώην υπουργός Οικονομικών γράφει με θαυμασμό στο νέο του βιβλίο, την τελική ομιλία της Θάτσερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1990, όταν απέρριψε την ιδέα της σύνδεσης της στερλίνας στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν, τουλάχιστον όχι στα εθνικά κοινοβούλια».
«Η Ελλάδα, Βαρουφάκης, λέει, τώρα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι υπήρξε ποτέ».
«Μου λείπει η Θάτσερ» λέει ο Βαρουφάκης σχεδόν στοργικά και προσθέσει: «Εκείνη και ο Κέιτ Τζόσεφ είχαν τόσο καθαρό τρόπο να εκφράζουν τις απόψεις τους».
Εξηγεί επίσης γιατί είπε «όχι» στην ίδρυση κόμματος μετά την παραίτησή του, δηλώνοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι ακόμη και αν εκλεγόταν Πρωθυπουργός ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του.
Όπως αποκαλύπτει ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την παραίτησή του πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα τον πλησίασαν για την ίδρυση ενός νέου κόμματος προκειμένου να ηγηθεί της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Είπα όχι, γιατί από εκείνη τη στιγμή είχαμε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα και το χάσαμε. Ο Αλέξης κι εγώ, χάσαμε μαζί. Έτσι, το να ξεκινήσω ένα νέο κόμμα, που θα προωθούσε ένα νέο πρόγραμμα με υποσχέσεις, ήξερα ότι δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν, ακόμη και αν εκλεγόμουν Πρωθυπουργός – ποιο είναι το νόημα τότε;» διερωτάται.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ εξαπολύει για μια ακόμη φορά επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Οι πρώτοι μήνες ήταν μεγάλη ευχαρίστηση, επειδή ο Αλέξης και εγώ ήμασταν ενωμένοι. Είμαστε από την πλευρά των αγγέλων και ένιωθα γεμάτος ενέργεια που κάναμε μαζί αυτά τα πράγματα. Όταν ένιωσα όμως ότι η τρόικα έβαλε μια σφήνα ανάμεσά μας, αυτή η ευχαρίστηση έγινε τρόμος.
Και έμεινα για όσο έμεινα επειδή ένιωσα πως παρότι έκανα συμβιβασμούς που θα οδηγούσαν στην παράδοση, θα ερχόταν μια στιγμή που θα ένιωθε τόσο ταπεινωμένος που θα γυρνούσε σε μένα και αναζητούσε λύσεις. Αυτό δεν έγινε ποτέ» υποστηρίζει.
Θεωρεί δε ότι το ανάστημα που σήκωσε ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ήταν πρωτοφανές: «Ήταν, ίσως, η πρώτη και τελευταία φορά που ένας πρωθυπουργός μείζονος ευρωπαϊκού έθνους χτύπησε το καρφί στο κεφάλι αναφορικά με την φύση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης» αναφέρει.
Ως προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζει: «Για εκείνον η Ελλάδα είναι παράπλευρη απώλεια. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για την Πορτογαλία ή την Ιταλία. Τον νοιάζει η Γαλλία και η τρόικα εδώ στην Ελλάδα είναι ένα μέσο για να κρατά τη Γαλλία κάτω από τον αντίχειρά του».
Στην συνέντευξη που φιλοξενεί η Daily Telegraph, έχει τίτλο μια φράση του Γ. Βαρουφάκη: «Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους ανίδεους κυβερνήτες της». Ενώ στο πρωτοσέλιδο υπάρχει φωτογραφία του πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας με το ερώτημα: «Έλληνας ήρωας;».
Ο δημοσιογράφος Μικ Μπράουν χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως έναν στιλάτο άνθρωπο που περισσότερο μοιάζει με πρώην ποδοσφαιριστή παρά σε πρώην πολιτικό, ενώ τονίζει πως ο πρώην τσάρος της οικονομίας του μίλησε έχοντας μόλις επιστρέψει από το Άμπου Ντάμπι, όπου μίλησε με ηγέτες της οικονομίας στο Global Financial Markets Forum.
«Για κάθε 15 ομιλίες που δίνει δωρεάν, πληρώνεται για τη μία», προσθέτει ο συντάκτης, παραθέτοντας το σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη πως «είναι αρκετό».
Ο συντάκτης αποκαλύπτει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε συλληφθεί επί χούντας σε ηλικία 14 ετών επειδή μοίραζε φυλλάδια, με αποτέλεσμα να περάσει ένα βράδυ στο κρατητήριο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πατέρας του αποφάσισε πως ο γιος του θα ήταν πιο ασφαλής στο εξωτερικό.