Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βενιζέλος: Τρομοκρατία και προσφυγικό επηρεάζουν τον χαρακτήρα της Ευρώπης

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευάγγελος Βενιζέλος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμιστές, ΠΑΣΟΚ, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Η τρομοκρατική απειλή και το προσφυγικό επηρεάζουν σημαντικά τον χαρακτήρα και την προοπτική της Ευρώπης, υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του, στα «ΝΕΑ».

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε., σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, συνδέουν την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ κάνει λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο» που μεταφέρεται στο έδαφος της Ε.Ε. με συμβολικά χτυπήματα.

Υπογραμμίζει δε, ότι «χρειάζεται μια νέα πρακτική θεσμική ισορροπία που θα προστατεύει τον ευρωπαϊκό συνταγματικό και πολιτικό πολιτισμό αλλά και την ασφάλεια ως κεκτημένο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Υπό αυτές τις συνθήκες η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στρέφεται σε άλλες προτεραιότητες: την αστυνομική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών κοκ. Γι αυτό οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα κράτη – μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν ισχυρή ιστορική συνείδηση και όχι συγκυριακές αντιδράσεις».

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ, Βενιζέλος εξηγεί ότι η καθυστέρηση βλάπτει κάθε μέρα και περισσότερο την ελληνική οικονομία και ότι «η παρέμβαση στο χρέος έγινε το 2012, με μοναδικό στα διεθνή χρονικά μέγεθος».

Χαρακτηρίζει παράλληλα, «θεσμική κρίση» τις καταγγελίες της εισαγγελέως εφετών κ. Τσατάνη και θεωρεί ότι η «κυβέρνηση ούτε αντιλαμβάνεται ούτε σέβεται τη διάκριση των εξουσιών».

Σχετικά με το εγχείρημα της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι «η ευρωπαϊκή κυβερνητική σοσιαλδημοκρατία κινείται στα κρίσιμα θέματα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα. Η Ευρώπη είναι μια ανοικτή διακυβερνητική διαπραγμάτευση. Η φιλική γαλλική στάση ως εθνική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και σημαντική».

Στη συνέχεια, αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός «ζωντανού αλλά διάχυτου μεσαίου χώρου που μπορεί να συγκροτηθεί και να αποκτήσει δυναμική» και σημειώνει ότι η μέθοδος δεν μπορεί να είναι «οργανωτική» είτε ξεκινά κάποιος από τα υπάρχοντα κόμματα και τις ηγεσίες τους είτε ξεκινά από την κοινωνία των πολιτών. Αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει μόνο όταν διατυπώνεται καθαρός και πρωτότυπος πολιτικός λόγος στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος, συμπληρώνει, καταλήγοντας.

Σχετικά άρθρα