Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυβερνητική κρίση μετά τη “Μακεδονία” του Μουζάλα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Μουζάλας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ελληνική Κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου, Πάνος Καμμένος, Σκόπια,

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η προσφυγική κρίση δεν απειλεί τόσο τη συνοχή της κυβέρνησης όσο οι υπουργοί της και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον μέτωπο από το πουθενά.

Η συγνώμη του κ. Μουζάλα και το mea culpa για την λανθασμένη διατύπωση δεν έφτασαν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος με παρέμβασή του μέσω Twitter σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η συγγνώμη του κ. Μουζάλα δεν αρκεί», ζητώντας την παραίτησή του. Ο κ. Μουζάλας αργά τη νύχτα επανήλθε με νέα δήλωσή του σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι ενδοκυβερνητικοί τριγμού σημειώνοντας ζητώντας χαρακτηριστικά »συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

Πριν τον Καμμένο είχαν προηγηθεί τα αντιπολιτευτικά πυρά της ΝΔ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών σε παραίτηση. Κυβερνητικές πηγές παρείχαν ασπίδα προστασίας στον κ. Μουζάλα, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη και υποκριτική επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού». «Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία «ΠΓΔΜ», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. «Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» είναι το λιγότερο υπερβολή», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας πως «η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Όμως η κατάσταση άλλαξε με την παρέμβαση του Καμμένου, ο οποίος ζήτησε με τη σειρά του την παραίτηση Μουζάλα. Από το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, αλλά τηρείται σιγή ιχθύος για το τι μέλλει γενέσθαι με τον αναπληρωτή υπουργό, με όλα τα ενδεχόμενα πλέον να είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας το βράδυ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το τι ακριβώς διεμήφθη και αν υπήρξε αποκλιμάκωση της έντασης, με το θέμα να τίθεται επί τάπητος σήμερα το πρωί. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσει ο κ. Καμμένος, ο οποίος φέρεται να έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Την ίδια ώρα ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης για λόγους ευθιξίας από τον κ. Μουζάλα, προκειμένου το βάρος της απόφασης να σηκώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το σενάριο που προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος να επιλέξει τη σκληρή γραμμή εμμένοντας στο αίτημα για παραίτηση του κ. Μουζάλα, με στόχο κυρίως το κομματικό ακροατήριό του και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις συνέπειες από μία κυβερνητική κρίση σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία πριν τη Σύνοδο για το προσφυγικό και μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση. Πάντως, με ανακοίνωσή τους αργά το βράδυ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιμένουν στην «καρατόμηση» Μουζάλα, τονίζοντας πως «μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά».

Πληροφορίες πάντως εδώ και καιρό θέλουν τους δύο υπουργούς να έχουν έρθει σε μετωπική σύγκρουση με αφορμή επιμέρους ζητήματα στη διαχείριση του προσφυγικού, με την εν λόγω δήλωση του κ. Μουζάλα να αποτελεί τη σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αφού γρατζούνισε τα εθνικά του αντανακλαστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη στο μεταξύ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η συνεργασία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μέλη της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα