Στην αιωνιότητα μέσω… downloading θέλει να περάσει ένας Ρώσος εκατομμυριούχος, αφού η φιλοδοξία του 35χρονου Ντμίτρι Ιτσκοβ είναι να μείνει αθάνατος, μεταφορτώνοντας τον εγκέφαλό του σε έναν υπολογιστή!
Το downloading του μυαλού έχει σκοπό να μεταφέρει τις εγκεφαλικές πληροφορίες σε άλλα σώματα ή τεχνητές αποθήκες δεδομένων, ούτως ώστε ο χαρακτήρας του ανθρώπου να επιβιώνει μετά θάνατον για όσο το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Δεν υπάρχει τεχνολογία αθανασίας του φυσικού σώματος. Το ξέρω ότι κι εγώ θα είμαι νεκρός τα επόμενα 35 χρόνια», σπεύδει να διευκρινίσει ο Ιτσκοβ στο BBC.
Προσπαθεί ωστόσο να παρακάμψει το βιολογικό θάνατο, φυλάσσοντας την προσωπικότητά του σε σιλικονούχα κυκλώματα, λιγότερο ευπρόσβλητα στη φθορά.
Ας παρακάμψουμε χάριν συντομίας τα τεράστια ηθικά, θεολογικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα κι ας μείνουμε στο πρακτικό: Γίνονται αυτά τα πράγματα;
«Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι είναι μεν πολύ δύσκολο αλλά όχι απραγματοποίητο», ισχυρίζεται ο Αμερικανός νευροεπιστήμονας δρ Ράνταλ Κουν, επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας 2045», που χρηματοδοτεί ο Ρώσος μεγιστάνας.
Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, δηλαδή διασυνδεδεμένα κύτταρα που ανταλλάσσουν πληροφορίες με τη μορφή ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Ωστόσο, παραμένει μυστήριο πώς αυτή η βιοχημική διαδικασία δημιουργεί τη νόηση, τη σκέψη, τις μνήμες και τα αισθήματά μας. Για να μην επεκταθούμε στα μυστήρια της Ψυχής και του Πνεύματος.
Εστω λοιπόν ότι η εισαγωγή δεδομένων (input) μετατρέπεται στο μυαλό μας σε συμπεριφορά (output) μέσα από μετρήσιμες εξισώσεις.
Τι γίνεται όμως με την έμπνευση, την αισθητική απόλαυση, την αγάπη και το μίσος; Μπορούν κι αυτά να κωδικοποιηθούν;
Οι επιστήμονες δεν αισιοδοξούν, αλλά ο Ιτσκοβ δεν χάνει το κουράγιο του: «Πιστεύω ότι τους επόμενους αιώνες θα ζω μέσα από πολλαπλά σώματα, ένα κάπου στο Διάστημα, ένα σαν ολόγραμμα και η συνειδητότητά μου θα πηγαίνει από το ένα στο άλλο», αφήνει τη φαντασία του να καλπάσει.