Έως 29 Μαρτίου 2016 θα πρέπει να κάνουν αίτηση οι υπάλληλοι που έχουν απολυθεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία τους στο δημόσιο πριν συμπληρώσουν τα 67 έτη. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη κατ’ εφαρμογή του άρθρου 35 του ν. 4369/2016.
Αναλυτικά η διαδικασία επαναφοράς:
-Η αίτηση των υπαλλήλων διαβιβάζεται άμεσα στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά με βάση την εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών.
-Κατόπιν την γνωμοδότησης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, ο Υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης στο πλαίσιο της διακριτικής του ευχέρειας αποδέχεται την αίτηση επαναφοράς του υπαλλήλου με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
-Η επαναφορά του υπαλλήλου συντελείται από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
«Λόγω της αποκλειστικής προθεσμίας που τίθεται για την υποβολή της σχετικής αίτησης επαναφοράς από τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους που επιθυμούν να επανέλθουν στην ενεργό Υπηρεσία, παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού για την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους. Περαιτέρω και προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα να προβαίνουν άμεσα στις προαναφερόμενες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρώνεται εντός ευλόγου χρόνου η επαναφορά των αιτούντων υπαλλήλων, εφόσον βέβαια γίνει δεκτή η σχετική αίτησή τους.
Να σημειωθεί ότι ο εκτός υπηρεσίας χρόνος που μεσολαβεί από την αυτοδίκαιη απόλυση μέχρι τη δημοσίευση της πράξης αποδοχής της αίτησης επαναφοράς των υπαλλήλων δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Παράλληλα, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, «οι εν λόγω υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέση της κατηγορίας και του κλάδου, στον οποίο υπηρετούσαν. Η επαναφορά αφορά αποκλειστικά στην οργανική θέση που κατείχαν οι υπάλληλοι, χωρίς να παρέχεται αυτοδικαίως δικαίωμα επανάκτησης τυχόν καθηκόντων ευθύνης που ασκούσαν κατά την αυτοδίκαιη απόλυσή τους, ή τυχόν θέσεων και ιδιοτήτων που κατείχαν κατά την αυτοδίκαιη απόλυσή τους, π.χ. συμμετοχή σε συλλογικά όργανα της διοίκησης».
Προστίθεται ,δε, ότι «οι υπαγόμενοι στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα υπάλληλοι που απολύθηκαν αυτοδικαίως από 19.8.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4369/2016, κατά την επαναφορά τους θα καταταχθούν βαθμολογικά βάσει των διατάξεων των άρθρων 80 και 82 του Υ.Κ. (ν.3528/2007), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 4369/2016, με εξαίρεση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 82 του ΥΚ (ν. 3528/2007)»
Αναφορικά με τη μισθολογική τους κατάσταση «οι υπάλληλοι που επανέρχονται κατ’ εφαρμογή της παρούσας διάταξης λαμβάνουν τις αποδοχές που ελάμβαναν πριν από την αυτοδίκαιη απόλυσή τους πλην αυτών που συνδέονταν με την ενεργό άσκηση καθηκόντων ευθύνης».
Τέλος, στην εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι για τα θέματα επαναφοράς στην υπηρεσία των αυτοδικαίως απολυθέντων υπαλλήλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, αρμόδια αποκλειστικά Υπηρεσία για την παροχή οδηγιών ή επίλυσης ερωτημάτων που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων είναι η Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Σταδίου 27).