Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Economist: Αντιμέτωπη με την καταστροφή η Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Economist, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τους γείτονές της αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού «Economist», στο οποίο επισημαίνεται ότι αν και τώρα επιτρέπεται μόνο σε σύριους πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα, πολύ σύντομα ενδεχομένως να κλείσουν και γι’ αυτούς.

Εδώ και μήνες, ειδικοί προειδοποιούσαν ότι αν η βόρεια Ευρώπη προχωρήσει σε περιορισμούς στις ροές κεφαλαίων χωρίς την ύπαρξη ενός συνολικότερου σχεδίου για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την καταστροφή.

Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν 1 εκατομμύριο αφίξεις το 2016.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανησυχεί ότι η Ελλάδα θα γίνει μια «μαύρη τρύπα» για τους μετανάστες και καθώς τα συρματοπλέγματα σηκώνονται στα Βαλκάνια, σημειώνει ο «Economist», οι φόβοι του μπορεί να γίνουν αληθινοί.

Η κρίση δύσκολα θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μια επανάσταση από δικηγόρους, γιατρούς και αγρότες έναντι των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

Όμως, τόσο η Ε.Ε. όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζουν ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και ζητούν περικοπές παροχών 10% πριν απελευθερώσουν την επόμενη δόση από το ύψους 86 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Αυτό, επισημαίνει ο «Economist», φέρνει την Ελλάδα στην κόψη της πτώχευσης, καθώς η προσφυγική κρίση είναι έτοιμη να εκραγεί.

Πριν από δύο δεκαετίες η Ελλάδα απορρόφησε άνετα σχεδόν 1 εκατ. οικονομικούς μετανάστες από τα Βαλκάνια, όμως αυτή τη φορά, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, η ανεργία έχει αυξηθεί άνω του 25%.

Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να φιλοξενήσει μέχρι 60.000 αιτούντες άσυλο, που εισέρχονται σε επίσημο πρόγραμμα μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όμως μέχρι τώρα οι περισσότεροι έχουν αγνοήσει την προσφορά και συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, οι χώρες της Ε.Ε. θα έπαιρναν μόνον 13.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα τους επόμενους έξι μήνες.

Αθλητικές εγκαταστάσεις και στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται από τον στρατό μετατρέπονται σε προσωρινά προσφυγικά στρατόπεδα.

Όμως, η χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 70.000 πρόσφυγες (πίνακας), ενώ περισσότεροι από 2.000 φθάνουν καθημερινά στον Πειραιά.

Ο αριθμός αυτός, επισημαίνεται, αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα βελτιώνεται ο καιρός.

Αν τα βόρεια σύνορα κλείσουν, η Ελλάδα θα γεμίσει πρόσφυγες πολύ σύντομα, καταλήγει το άρθρο.

Σχετικά άρθρα