Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και τόνισε ότι η Δύση είναι αυτή που τροφοδοτεί το πρόβλημα.
Η Μόσχα θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ σύμφωνα με τους οποίους η ρωσική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί βλήματα που δεν είναι κατευθυνόμενα και, άρα, στερούνται ακριβείας, στη Συρία είναι “παντελώς αβάσιμοι”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
Η εκπρόσωπος απέρριψε επίσης ως αβάσιμες τις επικρίσεις ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία ωθούν πρόσφυγες στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε “μεγάλο ψέμα” τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας πως αυτή ευθύνεται για την κατάρρευση στη Γενεύη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία.
“Οι ενέργειες των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων έχουν αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ο κόσμος εγκαταλείπει τη χώρα για να σωθεί από το ΙΚ όχι από τον ρωσικό στρατό”, τόνισε.
Η Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία δεν προσπαθεί να καλύψει τα λάθη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. “Ουδέποτε εξιδανικεύσαμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα στη Συρία, συχνά επικρίνουμε αυτά που κάνει η επίσημη Δαμασκός, όπως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και σε πολλά ακόμη θέματα”.
Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν εδώ και πολύ καιρό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. “Δεν ασχολούμαστε με την υποστήριξη της κυβέρνησης στη Συρία. Θεωρούμε ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι υπόθεση των σύρων πολιτών”, τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η Ζαχάροβα είπε ότι το σχέδιό του για τη μέγιστη ανάπτυξή του στην ανατολική Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης που έχει στόχο να περιορίσει τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι “καινούργιο”, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας απειλεί τη στρατηγικής σημασίας σταθερότητα και ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει στην Ευρώπη.
“Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ένα θέμα που απειλεί τη Ρωσία. Η ανάπτυξη αυτή του ΝΑΤΟ εμποδίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο να επιτύχει την κοινή ασφάλεια. Η σταθερότητα και η ασφάλεια πρέπει να είναι κοινή”, επισήμανε η Ζαχάροβα.
Ανήσυχη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία για την απειλή που μπορεί να αποτελεί η Μόσχα στην ανατολική Ευρώπη, η στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την άμυνα στην ανατολική πλευρά της, χωρίς να προκαλεί το Κρεμλίνο με τη μόνιμη στάθμευση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων.